Home » U Narodnoj skupštini promovisana knjiga „Promena epoha i Zapad na raskršću “

U Narodnoj skupštini promovisana knjiga „Promena epoha i Zapad na raskršću “

Piše INFO

Pod pokroviteljstvom predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske dr Nenada Stevandića večeras je u Narodnoj skupštini promovisana knjiga „Promena epoha i Zapad na raskršću“ prof. dr Bogdane Koljević Grifit.

O knjizi su govorili prof. dr Željko Budimir, prof. dr Srđan Perišić, Siniša LJepojević, Aleksandar Pavić i autor.

Obraćajući se velikom broju prisutnih na promociji u Maloj sali Narodne skupštine, predsjednik Stevandić rekao je da je ponosan što je Narodna skupština ponovo domaćin porodici Koljević, koja je od njenog stvaranja do danas uz Republiku Srpsku. Dodao je da srpski narod može intelektualno da parira velikim silama, da je ono što je odštampano na srpskom jeziku neprolazno i aktuelno, te da će Republika Srpska, uprkos promjeni epoha, uvijek ostati ista.

Autorka knjige Bogdana Koljević izrazila je zadovoljstvo što je prva promocija održana upravo u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ističući da ova institucija predstavlja mjesto okupljanja i sabornosti srpskog naroda. Koljevićeva je naglasila da se knjiga „Promena epoha i Zapad na raskršću“ bavi temom kraja jedne epohe neoliberalizma koja, pokušavajući da se održi, uništava samu sebe.

Prof. dr Željko Budimir rekao je da je knjiga Bogdane Koljević ustvari dnevnik međunarodne politike i da bez obzira što opisuje ono što se desilo, ono ostaje aktuelno štivo.

„Sve to služi kao upozorenje koje se nažalost relativizovalo, jer uviđamo da danas ne postoje nikakve međunarodne garancije, već postoji vladavina idealizma“, rekao je prof. Budimi.

Prof. dr Srđan Perišić rekao je da knjiga Bogdane Koljević ukazuje na sukob globalizma i suverenizma, te da postavlja pitanje položaja srpskog naroda u tom sukobu.

Novinar Siniša LJepojević smatra da knjiga „Promena epoha i zapad na raskršću“ predstavlja enciklopediju nepromjenjivih činjenica u dobu bombardovanja prolaznih informacija, ali i upozorenje da je Evropa prestala biti kreator istorije, već njena žrtva.

Aleksandar Pavić rekao je da autorka svojevrsnim predviđanjima preko sjajnih analiza govori o pokušaju stvaranja jedne nove političke realnosti.

Promociji knjige prisustvovali su brojni predstavnici akademskog, političkog, kulturnog i javnog života Republike Srpske.

Slične novosti

Komentari