Home » U Banjaluci otvorena izložba “Sveti Sava, Svetogorac i Hilandarac. Savremeni umetnički izraz”

U Banjaluci otvorena izložba “Sveti Sava, Svetogorac i Hilandarac. Savremeni umetnički izraz”

Piše INFO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je večeras da je Sveti Sava čovjek koji je ugradio svoj život u temelje vjere, pismenosti, identiteta i okupljanja srpskog naroda.
Dodik je, nakon što je u Banjaluci otvorio izložbu “Sveti Sava, Svetogorac i Hilandarac. Savremeni umetnički izraz” Svetogorskog doma iz Soluna, istakao da je neophodno da se Srbi okupe oko učenja Svetog Save da pokažu jedinstvo i privrženost njegovim vrijednostima.

“Zato je važno što u Banjaluci imamo ovu izložbu, koja je došla iz Soluna i Beograda, a koja je posvećena ulozi Svetog Save u stvaranju i formiranju Svete Gore i njegovom životnom putu”, izjavio je Dodik novinarima nakon otvaranja izložbe.

On je naveo da je to veliki dar za Banjaluku i stanovnike Republike Srpske, te zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli da izložba bude otvorena u Banskom dvoru.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da se srpski narod nikada neće odreći Svetog Saveg i svega što je on sačuvao, kao što se ni Sveti Sava nije odrekao mača svoga oca i mudrosti svoga pera.

Stevandić je napomenuo da graditelji i njihova djela nikada ne umiru, dok rušitelji bivaju brzo zaboraveni.

“Najveći dokaz da su djela graditelja, mislilaca i pregalaca velika i da rastu poslije njihove smrti jeste Hram Svetog Save na Vračaru. Na tom mjestu je Sveti Sava spaljen i pretvoren u pepeo, a kasnije je to mjesto zaokupio cijeli srpski rod, dok turski Sinan-paša, koji ga je spalio, nema mjesta ni u istoriji Turske kao velika osoba”, rekao je Stevandić.

Kustos izložbe i direktor Svetogorskog doma Anastasios Duros rekao je da je izložba nastala 2019. godine kao proizvod kulturnog programa posvećenog Svetom Savi, u okviru programa Svetogorskog doma povodom 800 godina od hirotonije Svetog Save za prvog srpskog arhiepiskopa, a na inicijativu visokoprepodobnog arhimandrita Metodija, kao igumana manastira Hilandar.

“Izložba je 2019. godine postavljena u Solunu, a nakon toga je gostovala i u Beogradu, te i u Velikom Trnovu, gdje se upokojio Sveti Sava. Cilj je da se, prije svega, Grci upoznaju o djelima Svetog Save, kao i kakva je on bio poveznica Soluna, Svete Gore sa Srbijom”, rekao je Duros.

Duros je istakao značaj izložbe jer predstavlja i različite tehnike kojima su ta djela prikazana – od klasičnih slika ikona do digitalnih djela poznatog slikara Jorgisa Kordisa.

“Interesantna su i djela igumana Atanasiosa sa Svete Gore, koji je kroz 26 svojih djela prikazao čitav život Svetog Save”, rekao je Duros.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj Jelena Jovanović rekla je da srpski narod treba da se vodi učenjem Svetog Save, a to su jedinstvo i zajedništvo.

“Samo ujedinjeni možemo da prevaziđemo sve prepreke. To je ono što je Sveti Sava uradio sa svojom braćom – uticao je da prestanu da se svađaju, pa tako i mi treba da se prestanemo svađati i da se ujedinimo u našem pravoslavlju, srpstvu i vjeri”, rekla je Jovanovićeva.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

U okviru izložbe predstavljena su umjetnička djela o Svetom Savi rađena tehnikama jajčane tempere, emajla, duboreza, veza, digitalne slike, akvarela na kamenu iza kojih stoje savremeni ikonopisci i slikari.

Izložbu u Banskom dvoru posjetioci će moći da pogledaju do 23. februara.

Slične novosti

Komentari