Home » Demofest se vraća u Banjaluku?

Demofest se vraća u Banjaluku?

Piše INFO

Na društvenim mrežama banjalučkog muzičkog festivala Demofest danas je objavljen video koji najavljuje uživo javljanje u petak, 17. februara u 12.00 časova.

Video prikazuje djevojku koja ulazi na tvrđavu Kastel i sa nostalgijom posmatra binu, dok se u trenucima prikazuju segmenti koncerata sa Demofesta.

Znači li ovo povratak Demofesta na tvrđavu Kastel?

Demofest je pokrenut 2008. godine, kao jedinstven regionalni projekat namijenjen promociji i pružanju podrške mladim autorskim bendovima iz bivše Jugoslavije, festival je brzo stekao prepoznatljovst i ugled na muzičkoj sceni.

Vrijednost ovog festivala prepoznao je i UNESCO, njegovim svrstavanjem na svoju listu preporučenih projekata iz oblasti kulture, a nominovan je i za prestižne nagrade poput European Festival Awards i UK Festival Awards.

Festival Demofest je svakog jula tokom 11 godina održavanja i isto toliko festivala, okupljao ogroman broj ljubitelja alternativnog zvuka, a onda su 2019. godine najavili da festival pravi pauzu.

Zahvaljujući ovom festivalu, upravo u Banjaluci karijere su započele mnoge regionalne zvijezde nove generacije, poput grupa M.O.R.T. i ZAA, dok su ovaj grad posjetila velika svjetska imena kao što su Mando Diao, Guano Apes, Kelis, Stereo MCs, Kosheen, The Sisters of Mercy, Asian Dub Foundation.

Festival je imao jako veliki značaj i za turističku promociju grada, a 2021. godine gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je najavljivao da grad želi da označi i podrži povratak brojnih festivala koji su u prošlosti ugašeni, a među njima je spomenuo i Demofest.

Ostaje da saznamo više o ovoj objavi nadruštvenim mrežama festivala, u petak.

Slične novosti

Komentari