Home » Rusi pokreću talase udara; Stoltenberg: Kijev mora sam da obezbedi vojnike

Rusi pokreću talase udara; Stoltenberg: Kijev mora sam da obezbedi vojnike

Piše INFO

Iz Američkog kongresa stižu ohrabrujuće poruke pred predstojeće glasanje o paketu pomoći za Ukrajinu u vrednosti od 61 milijarde dolara, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Bivši norveški premijer je rekao da su Ukrajini neophodne trupe i oružje, i dok NATO može da doprinese povećanju vojne opreme, Kijev mora sam da obezbedi vojnike, podsetivši na nedavno donet ukrajinski zakon o pooštravanju sistema mobilizacije.

On je najavio da će sutra u Briselu biti održan sastanak saveta NATO–Ukrajina, na kojem će učestvovati i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

‘Razgovarao sam juče sa Zelenskim i on nas je zamolio za sastanak. Rusi vrše pritisak na čitavu liniju fronta i pokreću talase vazdušnih udara na gradove, infrastrukturu i vojsku, ali postoje važni znaci ohrabrenja koji dolaze iz zemalja članica NATO-a”, naglasio je Stoltenberg.

Generalni sekretar je podsetio na podršku koju je Ukrajina nedavno dobila od Danske, Holandije i Nemačke i istakao da ”je institucionalizovaniji i snažniji okvir za podršku Ukrajini“, prenosi italijanska agencija Nova.
”NATO sarađuje sa nekoliko savezničkih zemalja na mogućnosti slanja još raketnih baterija patriot u Ukrajinu. Želeo bih da istaknem da su ove baterije ključne jer su naprednije. One mogu da obaraju napredne balističke rakete, a posebno ruske hipersonične rakete. Zato su patrioti važni, kao i drugi sistemi kao što su nasams, amraam i samp-T“, zaključio je Stoltenberg. NATO nema nikakve informacije o mogućim pretnjama iz Rusije zemljama članicama Alijanse, dodao je generalni sekretar, i napomenuo da cilj NATO-a nije da vodi ratove, već da ih spreči.

Slične novosti

Komentari