Home » Osobe povezane sa vehabijama vježbala gađanje na vojnom poligonu

Osobe povezane sa vehabijama vježbala gađanje na vojnom poligonu

Piše INFO

Lica povezana sa vehabijskim pokretom vježbala su gađanje na vojnom poligonu kod Mostara, a među njima su bile i četiri maloljetne ženske osobe, piše portal “Bljesak.info”.

Utvrđeno je da jedan broj ima prebivalište, odnosno stalno mjesto boravka u Danskoj, a u Mostar su došli da vježbaju gađanje iz vatrenog oružja u okviru Kluba za praktično streljaštvo i nisu se prijavili kao stranci jer imaju i dokumente BiH, tvrde izvori ovog portala.

Na poligonu kod kasarne “Miralem Jugo” kod Mostara gađanje vježbaju pripadnici policijskih agencija i specijalni timovi uz odobrenja Ministarstva obrane u Savjetu ministara, odnosno Zukana Heleza.

Iz ovog ministarstva je dozvolu za izvođenje vježbe s bojevom municijom dobio i Klub za praktično streljaštvo “Velež”, koji se 16. februara prijavio na vježbe, a ispostavilo se da su pojedini članovi bliski vehabijskom pokretu.

“Bljesak” navodi saznanja kako je istraga do sada utvrdila da su u toj grupi boravila lica na proputovanju u BiH i da su među njima bile i četiri maloljetne ženske osobe.

Izvori bliski istrazi navode da nekoliko njih koji su vježbali gađanje pripada radikalnim vehabijskim paradžematima i da su neki došli iz Danske, a jedan broj se tamo i vratio.

Prema drugim informacijama, tog dana su na vježbe došle i dvije osobe iz Francuske koje nemaju vezu sa BiH.

Jedan od pripadnika Oružanih snaga BiH prijavio je nadležnima grupu koja je vježbala i pokrenuta je interna istraga u Oružanim snagama, a obaviještene su i druge službe.

O svemu su obaviješteni Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, Agencija za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ i Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/, a upoznat je i EUfOR.

Iz Sipe su odgovorili za “Bljesak.info” da se “eventualno postojanje ili nepostojanje operativno istražnih podataka ne može dostavljati izvan Agencije, osim nadležnim organima”.

U Glavnoj komandi Eufora su rekli da ne komentarišu pitanja u vezi sa Ministarstvom odbrane u Savjetu ministara.

Predsjednik Kluba “Velež” Almin Čano rekao je da o spornom datumu i osobama koje su povezane s vehabizmom nema informacija, navodeći kako je tog dana bio na treningu na poligonu, kao i da su ih iz Oružanih snaga zamolili da ne dolaze dok je riješe neka svoja unutrašnja pitanja – način ulaska.

Ministar Helez nedavno je rekao kako “u BiH postoje kampovi u kojima se obučavaju Rusi”, što je provjereno i demantovano i od bezbjednosnih službi i od Eufora. Helez, koji je ranije osuđivan zbog lažnog iskaza, ništa nije govorio u odbranu svojih tvrdnji.

Slične novosti

Komentari