Home » Bećirović i Komšić u UN predstavili nacrt rezolucije

Bećirović i Komšić u UN predstavili nacrt rezolucije

Piše INFO

U sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku je održan brifing o Nacrtu rezolucije kojom se 11. juli proglašava „međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici“.

Prisutnima su se obratili stalni predstavnik BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva Željko Komšić koji su ponovili stavove bez saglasnosti zajedničkih organa BiH.

Bećirović je rekao da je pravosnažnim presudama najviših sudova UN-a, Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju potvrđeno je da je u Srebrenici počinjen genocid.

– Najviši sudovi UN-a dokazali su šta se dogodilo u Srebrenici 1995. godine. Nijedan genocid nakon Drugog svjetskog rata nije tako detaljno dokumentovan kao genocid u Srebrenici. Haški tribunal je ostavio ogromnu arhivu o počinjenom genocidu, zločinima protiv čovječnosti i drugim zločinima. Hašku zaostavštinu čini 2,5 miliona transkripata sudskih procesa, 422 hiljade dokumenta, 30 hiljada video zapisa – kazao je Bećirović.

U predloženom tekstu rezolucije navodi se devet ključnih ciljeva, među kojima su „jačanje kulture mira i ohrabrivanje pravde“ i „okretanje prema budućnosti, ne prema prošlosti“.

Narodna skupština Republike Srpske juče je jednoglasno usvojila Zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, piše ATV.

U zaključcima se navodi da je Narodna skupština uvjerena da će jedino cjelovito i istinito sagledavanje ratnih događaja u srebreničkoj regiji, ali i u cijeloj BiH, doprinijeti jačanju povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnom pomirenju i suživotu sadašnjih i budućih generacija.

Potom je na Trgu Krajine u Banjaluci održan veliki miting „Srpska te zove“ na kojem je poručeno da Srpska „nije rezultat genocida nego odbrana od genocida“, te da srpskom narodu niko ne može zalijepiti etikete na leđa.

Prijedlog rezolucije o Srebrenici, uprkos protivljenju Republike Srpske, trebao bi se naći na dnevnom redu Generalne skupštine UN početkom maja.

 

Slične novosti

Komentari