Home » Nova podvarijanta kovida nije izolovana u Srpskoj

Nova podvarijanta kovida nije izolovana u Srpskoj

Piše INFO

Profesor doktor Janja Bojanić, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, rekla je gostjući u ATV jutru da je epidemiološka situcaija u Srpskoj za sada stabilna.

Iako je krajem avgusta i početkom septembra došlo je do blagog povećanja broja oboljelih od virusa korona, to za sada, ne izaziva veću zabrinutost.

„Kada govorimo o virusu korona, krajem avgusta i početkom septembra došlo je do blagog povećanja broja oboljelih od kovida, ne samo u Republici Srpskoj već i u zemljama okruženja. Trenutno je u Republici Srpskoj na hospitalizacijai samo deset pacijenata, a tokom sepetmbra sedmično je prijavljivano jedan do dva sluačaja, što situaciju čini stabilnom“, rekla je Bojanićeva za ATV jutro.

Doktorica je rekla da postoji podvarijanta kovida, Iks be be (XBB), ali do sada u Republici Srpskoj epidemiolozi ga nisu uspjeli izolovati.

„Ne tvrdim da nije u cirkulaciji jer su mnoge zemlje zabilježile njegovu dominaciju i čak predviđaju da je to soj koji će u ovoj sezoni dominirati kao uzročnik kovida“, rekla je Bojanićeva.

Ona je navela da su IZJ i Ministarstvo zdravlja Republike Srpske ušli u proceduru nabavke ažurirane vakcine protiv novog virusa, odnosno podtipa virusa sarskov2, a procedura za vakcinaciju će biti ista kao i sada. Kada vakcina bude dostupna, građani će dobiti zvanična obavještenja o procesu vakcinacije.

Što se tiče vakcine protiv virusa gripa, ona će biti do kraja ovog mjeseca u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

“Imamo 20.000 doza za pojedine kategorije stanovništva koja je besplatna, a negdje oko 3.500 doza će biti namijenjeno za komercijalnu vakcinu, odnosno, ljude koji žele da se vakcinišu a nisu u ovim kategorijama“, izjavila je Bojanićeva.

Slične novosti

Komentari