Home » Šeranić: Prelaskom na trezorski sistem poslovanja domova zdravlja veća finansijska disciplina

Šeranić: Prelaskom na trezorski sistem poslovanja domova zdravlja veća finansijska disciplina

Piše INFO

Vlada Republike Srpske opredijeljena je da svi domovi zdravlja pređu na trezorski sistem poslovanja, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i ponovio da bi se na taj način uspostavilo namjensko i plansko trošenje sredstava, odnosno veća finansijska disciplina.

“Iskustva su pokazala da trezorski način poslovanja omogućava kvalitetnije finansijsko planiranje, upravljanje i kontrolu trošenja javnih sredstava“, istakao je Šeranić.

Jedna od glavnih prepreka ulaska javnih zdravstvenih ustanova u trezorski sistem, kaže ministar, su poreska dugovanja zdravstvenih ustanova iz prethodnog perioda.

Podsjetio je da je nedavno imao sastanak sa gradonačelnicima, načelnicima i predstavnicima opština i gradova, kao i direktorima domova zdravlja u Republici Srpskoj koji još nisu prešli na trezorski sistem poslovanja.

“Osnivačima i domovima zdravlja biće dostavljene jasne smjernice za prelazak domova zdravlja na trezorski sistem poslovanja, a koje opisuju korake aktivnosti za ulazak u trezorski sistem i daju detaljan uvid u to šta za javne zdravstvene ustanove znači prelazak na trezorski sistem poslovanja“, istakao je Šeranić.

Naglasio je da su pozitivne reakcije na trezorski sistem poslovanja.

Podsjećamo, dosadašnjim aktivnostima u cilju osiguranja održivosti zdravstvenog sistema Republike Srpske, u trezorski sistem Republike Srpske uvedene su 22 javne zdravstvene ustanove, od toga četiri republičke zdravstvene ustanove – Zavod za stomatologiju, Zavod za sudsku medicinu, Zavod za transfuzijsku medicinu i Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac, te 18 ustanova primarnog nivoa zdravstvene zaštite, odnosno domova zdravlja, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Slične novosti

Komentari