Home » SAD odgovorila Lavrovu

SAD odgovorila Lavrovu

Piše INFO

Sjedinjene Države upozorile su u nedjelju na “katastrofalne posljedice” ako Moskva upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini, nakon što je ruski ministar spoljnih poslova rekao da će regije u kojima se održavaju široko kritikovani referendumi dobiti punu zaštitu ako ih pripoji Moskva.

Glasanje je održano treći dan u četiri istočna ukrajinska regiona, s ciljem aneksije teritorije koju je Rusija zauzela silom. Ruski parlament bi za nekoliko dana mogao krenuti u formalizaciju aneksije.

Uključujući oblasti Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja u sastav Rusije, Moskva bi napore da ih povrati mogla prikazati kao napade na samu Rusiju, upozorenje Kijevu i njegovim zapadnim saveznicima.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejak Salivan rekao je da će Sjedinjene Države odgovoriti na svaku rusku upotrebu nuklearnog oružja protiv Ukrajine i da su Moskvi naveli “katastrofalne posljedice” s kojima će se suočiti.

– Ako Rusija prijeđe ovu granicu, biće katastrofalnih posljedica za Rusiju – rekao je Sullivan. “Sjedinjene Države će odgovoriti odlučno.”

Najnovije američko upozorenje je uslijedilo nakon prikrivene nuklearne prijetnje koju je u srijedu uputio predsjednik Vladimir Putin, koji je rekao da će Rusija upotrijebiti svako oružje za odbranu svoje teritorije.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je to direktnije iznio na konferenciji za novinare u subotu nakon govora u Generalnoj skupštini UN-a u Njujorku u kojoj je ponovio tvrdnje Moskve da opravda invaziju da je izabrana vlada u Kijevu nelegitimno postavljena i ispunjena neonacistima.

Upitan da li bi Rusija imala osnova da koristi nuklearno oružje za odbranu anektiranih regiona, Lavrov je rekao da je ruska teritorija, uključujući teritoriju koja je “ubuduće dodatno sadržana” u ruskom ustavu, pod “punom zaštitom države”, piše Klix.

Slične novosti

Komentari