Home » Ukrajina klizi u katastrofu

Ukrajina klizi u katastrofu

Piše INFO

Ukrajina klizi u katastrofu zbog nedostatka neophodne podrške Zapada, nestašice municije, gubitaka na bojnom polju i pada morala ukrajinskih vojnika, piše kolumnista magazina Politiko Džejmi Detmer.

“Samo pitajte ukrajinskog vojnika da li i dalje veruje da će Zapad podržavati Kijev koliko god bude bilo potrebno”, piše Detmer, misleći na ukrajinskog vojnika u artiljerijskoj jedinici koji je ostao bez granata pre četiri nedelje.

Prema rečima Detmera, dok je gledao reportaže iz Ukrajine prošlog meseca, mogao je da vidi, iz desetina intervjua sa političkim liderima, oficirima i običnim građanima, “da zemlja klizi u katastrofu“.

“Moral vojnika je sumoran, potkopan neprestanim bombardovanjem, nedostatkom savremenog naoružanja i gubicima na bojnom polju”, naveo je on i dodao da su “u gradovima, stotinama milja od fronta, nestale gomile mladića” koji su otišli u vojsku u prvim mesecima sukoba.

Kako je primetio, potencijalni regruti koji ispunjavaju uslove za regrutaciju to izbegavaju i provode dane u noćnim klubovima, a mnogi su i potpuno napustili zemlju.
Detmer dodaje da, iako Volodimir Zelenski kaže kako Ukrajina pokušava da pronađe način da se ne povuče, oni koji su se vratili sa fronta priznaju da su ovog leta neizbežni novi gubici. “Jedino je pitanje koliko će oni biti veliki”, navodi se u članku.

 

Slične novosti

Komentari