Home » “Rusija može da uništi polovinu litvanske ekonomije”

“Rusija može da uništi polovinu litvanske ekonomije”

Piše INFO

Guverner Kalinjingrada Anton Alihanov kaže da Rusija ima kapacitet da efikasno okonča transportni sektor svog suseda.

Moskva bi mogla da sruši polovinu litvanske privrede kao odgovor na delimičnu trgovinsku blokadu Kalinjingradske oblasti u Rusiji, rekao je njen guverner, prenosi RT.

“Transportni sektor baltičkih država mogao bi biti uništen ako Rusija primeni kontrasankcije na robu koja ulazi i izlazi iz baltičkih država”, rekao je guverner Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov za ruski list Vedomosti u ponedeljak.

“Rusija bi mogla da učini da polovina litvanske ekonomije nestane”, rekao je on.

“Stiče se utisak da Litvanija ne razume da je Kalinjingradska oblast deo Rusije i da imamo nekog da pritekne u pomoć. Nismo sami suočeni sa problemom”, dodao je.

Kalinjingradska oblast je mala ruska eksklava smeštena između Litvanije i Poljske, obe članice EU.

Prošlog meseca Vilnjus je zabranio tranzit određene robe između tog regiona i ostatka Rusije, navodeći kao razlog sankcije EU Moskvi zbog rata u Ukrajini. Rusija je rekla da je taj potez nezakonit po međunarodnom pravu i obećala da će uzvratiti.

Alihanov je rekao da “blokada” šteti regionu, koji se, između ostalog, oslanja na slobodan protok građevinskog materijala.

“Da, zabrana ne uključuje hranu, ali bez betona ne možemo da gradimo škole ili bolnice. Dakle, to je problem koji može da utiče na normalno postojanje više od milion ljudi i za privredu našeg regiona.”

Dok su vlasti u Kalinjingradu uspele da preusmere tok robe za koju su uvedene sankcije ka Baltičkom moru, spor sa Litvanijom mora da se reši što je pre moguće, rekao je Alihanov.

Prošle nedelje je Rojters izvestio da je EU blizu kompromisa koji bi omogućio da se trgovina Kalinjingrada preko Litvanije nastavi.

Slične novosti

Komentari