Home » Orban otkrio detalje razgovora sa Trampom

Orban otkrio detalje razgovora sa Trampom

Piše INFO

Viktor Orban, koji se u petak sastao s Donaldom Trampom, tvrdi da kandidat za predsedniak SAD ima “prilično detaljne planove” za okončanje rata u Ukrajini.

Mađarski premijer je, u intervjuu za TV kanal M1, naveo da su Trampovi planovi u skladu s interesima Mađarske.

“On ima vrlo jasnu viziju s kojom je teško da se ne složite. On kaže sledeće: prvo, on neće dati ni peni za rusko-ukrajinski rat. Zato će rat završiti, jer je očito da Ukrajina ne može stati na svoje noge”, kazao je mađarski premijer.

“Ako Amerikanci ne daju novac i oružje zajedno s Evropljanima, rat će završiti, a ako Amerikanci ne daju novac, onda Evropljani neće moći sami da finansiraju ovaj rat. Onda će rat takođe završiti”, dodao je.

Prema Orbanu, Sjedinjene Države više ne žele da finansiraju sigurnost Evrope.

“Ako se Evropljani boje Rusa ili uopšteno žele da imaju visok nivo sigurnosti, moraju to da plate. Ili izgradnjom sopstvene vojske i opreme ili, ako za to koriste Amerikance, plaćanjem cene Amerikancima, cene sigurnosti. Dakle, on (Tramp) govori direktno i jasno”, poručio je mađarski premijer.

Podsetio je da je Tramp bio “prvi predsednik nakon dugo vremena koji nije započeo rat tokom svog mandata”. “Dakle, već znamo za njega, već znamo iz njegovog predsedništva, da je on čovek mira”, istao je.

“I on ni sada ne skriva svoje stavove: jasno je dao do znanja da mu je cilj da donese mir u rusko-ukrajinski rat. Želimo prekid vatre što je pre moguće. Želimo skori kraj ovog rata. Ne vidim nikoga drugog ko ima više odlučnosti i snage za to od Donalda Trampa”, nastavio je Orban.

Slične novosti

Komentari