Home » Papa izjavom razbjesnio Ukrajince, stigla i reakcija Rusije

Papa izjavom razbjesnio Ukrajince, stigla i reakcija Rusije

Piše INFO

Rusija je rekla da je poziv pape Franje na razgovore s Moskvom kako bi se okončao rat u Ukrajini zahtjev zapadnim saveznicima Kijeva da odustanu od ambicije da poraze Rusiju i da priznaju grešku zapada u ukrajinskom ratu, prenijela je italijanska agencija ANSA.

Papa je nedavno rekao da bi Ukrajina morala imati hrabrost “bijele zastave” i pregovarati o završetku rata s Rusijom, nakon početka invazije prije dvije godine u kojoj je poginulo više desetina hiljada ljudi.

U intervjuu snimljenom prošlog mjeseca za švajcarsku televiziju RSI papa Franjo je rekao šta misli o onima koji kažu da bi Ukrajina trebala odustati jer nije uspjela odbiti ruske snage i onima koji smatraju da bi se time dao legitimitet jačoj strani. Novinar je u svom pitanju upotrijebio termin “bijela zastava”.

“To je jedno tumačenje, to je istina”, rekao je tada papa, prema tekstualnim dijelovima intervjua koji bi se trebao emitovati 20. marta. “Riječ ‘pregovaranje’ je hrabra riječ. Kad vidite da ste poraženi, da stvari ne idu najbolje, morate imati hrabrosti za pregovore”, istakao je papa, prenosi Index.hr.

Portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova je komentarisala da zapad koristi Ukrajinu kao instrument svoje ambicije da oslabi Rusiju.

“Kako ja to vidim, Papa traži od zapada da ostavi svoje ambicije postrani i prizna da je u krivu”, prenosi ANSA riječi Zaharove. Što se tiče Rusije, nastavila je, “mi nikada nismo blokirali pregovore”. Zaharova je pritom i dodala da je stanje u Ukrajini “bezizlazno”.

Ukrajina je u nedjelju odbacila papin poziv na pregovore o okončanju rata s Rusijom.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da se Sveti Otac bavi “virtuelnom medijacijom”, a njegov šef diplomatije je poručio da Kijev nikada neće kapitulirati te poručio Vatikanu da obrati posebnu pažnju na svoju ulogu u Drugom svjetskom ratu.

Nakon bijesne reakcije Kijeva, Vatikan je objavio da papa Franjo ne poziva Ukrajinu da se preda, već na prekid vatre i hrabrost u pregovorima. Ukrajina ponavlja da se bori za svoj opstanak i da neće stati sve dok ne izbaci i zadnjeg Rusa sa svoje teritorije. Zelenski je prošle sedmice rekao da Rusija neće biti pozvana na prvi mirovni samit koji bi se trebao održati u Švajcarskoj.

Slične novosti

Komentari