Home » “Zakon o sprečavanju sukoba interesa primjenjivati samo na zajedničke institucije”

“Zakon o sprečavanju sukoba interesa primjenjivati samo na zajedničke institucije”

Piše INFO

Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH može se primjenjivati samo na zajedničke institucije, iako se forsira priča da se taj akt odnosi na sve institucije u BiH, što je za Republiku Srpsku neprihvatljivo, rekao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Košarac je naglasio da treba donijeti Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH uz jasne procedure i načine glasanja u komisijama, jer svako glasanje u institucijama mora da odražava entitetsku i etničku vidljivost.

Govoreći o primjedbama jednog dijela partnera u vlasti iz Federacije BiH /FBiH/ na to da apelaciono odjeljenje Suda BiH bude u Banjaluci, Košarac je naveo da niko od partnera u vlasti iz FBiH nije rekao argument koji ukazuje na suprotnost stavovima Republike Srpske.

  • Partneri iz jednog dijela FBiH trebaju se osamostaliti, trebaju da politički odrastu i definišu elementarne stvari prije svega unutar političkog dogovora u BiH napomenuo je Košarac.

Govoreći o današnjoj sjednici Savjeta ministara i glasanju protiv tačke koja se odnosila na Komisiju za saradnju sa NATO-om, Košarac je naveo da po tom pitanju treba da budu izvršene dodatne analize, ali da je važno da to više nije Komisija za NATO integracije, nego Komisija za saradnju sa tom alijansom.

  • U prvom krugu glasanja smo bili protiv, želimo da obavimo dodatne konsultacije u vezi sa tim pitanjem i vidjećemo kako ćemo se izjašnjavati na nekoj od narednih sjednica Savjeta ministara – rekao je Košarac, koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Odgovarajući na pitanje o posjeti predsjedavajućeg kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saše Magazinovića Ukrajini, Košarac je istakao da pojedini političari iz Sarajeva na različitim mjestima pokušavaju da prenesu poruke koje nisu definisane u institucijama BiH, te da je to trend i pravilo koje je od devedesetih godina prošlog vijeka usađeno u političke elite u Sarajevu.

  • To možemo da karakterišemo kao neku uvertiru za pojedinačnu kampanju, a na svakom potezu treba raditi da se što prije okonča sukob, jer bilo kakvo stradanje ljudi u svijetu ne treba nikome – rekao je Košarac novinarima nakon sjednice Savjeta ministara.

On je ponovio da Republika Srpska afirmiše politiku mira i stabilnosti, ističući da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovara sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, te upitao kome smetaju ti sastanci.

  • Istog tog Sašu Magazinovića pitajte kojim se trolejbusom vozi u Sarajevu. /Vozi se/ trolejbusom proizvedenim u Bjelorusiji. Neka izađe sad iz tog trolejbusa ako mu se ne sviđa. Na koji se gas grije? /Grije se/ na ruski gas – rekao je Košarac.

Slične novosti

Komentari