Home » A onda se umješala CIA…

A onda se umješala CIA…

Piše INFO

Njujork tajms piše da je CIA počela da deluje u Ukrajini još u februaru 2014. kada su milioni Ukrajinaca svrgnuli proruski orijentisanu vladu.

Kako piše taj američki list, partnerstvo koje je počelo pre deset godina sada je od ključne važnosti za odbranu Ukrajine. Najvažniji segment, kako se navodi, te saradnje je prikupljanje podataka o ruskim oružanim snagama.

Kao primer se navodi skriveni bunker ispod zemlje, u blizini granice s Rusijom, odakle ukrajinski vojnici prate ruske satelite i prisluškuju razgovore.

Taj tajni bunker, koji se nalazi u jednoj ukrajinskoj šumi, zamena za uništeni komandni centar, delom je finansirala i opremila upravo CIA. Ali, taj bunker je zapravo samo deo šire mreže špijunskih baza koje podržava CIA, a koje su izgrađene u proteklih osam godina duž ruske granice.

Pre rata Ukrajinci su, na primer, pomogli Amerikancima u prikupljanju dokaza o ruskoj umešanosti u obaranje malezijskog aviona MH17 2014. godine i hvatanju ruskih operativaca koji su se mešali u američke izbore 2016. godine.

A onda je CIA počela da 2016. godine obučava elitnu ukrajinsku jedinicu 2245, koja hvata ruske dronove i komunikacijsku opremu radi analize. Osim toga, CIA je takođe pomogla u obuci nove generacije ukrajinskih špijuna koji su delovali unutar Rusije, širom Evrope, te na Kubi i drugim mestima gde su Rusi u velikom broju prisutni.

Odnos je toliko ukorenjen da su činovnici CIA-e ostali na udaljenoj lokaciji na zapadu Ukrajine kada je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena evakuisala američko osoblje nedeljama pre nego što je Rusija napala u februaru 2022.

Tokom invazije službenici američke obaveštajne agencije su prenosili ključne obaveštajne podatke, uključujući i to gde Rusija planira udare i koje će oružane sisteme koristiti.

“Bez njih ne bi bilo načina da se odupremo Rusima, ili ih pobedimo”, rekao je Njujork tajms Ivan Bakanov, koji je od 2019. do 2022. bio šef ukrajinske domaće obaveštajne agencije, SBU.

“Odnosi su postajali sve jači jer su obe strane videle vrednost u tome, a ambasada SAD-a u Kijevu – naša jedinica tamo, operacija iz Ukrajine – postala je najbolji izvor informacija, signala i svega ostalog, o Rusiji”, rekao je bivši visoki zvaničnik SAD-a. “Nismo mogli dobiti dovoljno toga.”

Slične novosti

Komentari