Home » Vulićeva poručila Berbokovoj: Podržite usvajanje, a ne nametanje zakonskih rješenja

Vulićeva poručila Berbokovoj: Podržite usvajanje, a ne nametanje zakonskih rješenja

Piše INFO

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić pozvala je ministarku spoljnih poslova Njemačke Analenu Berbok da, ukoliko su njene namjere prema BiH prijateljske, da iskoristi svoj uticaj i zaustavi bilo kakva nametanja od Kristijana Šmita, jer to predstavlja urušavanje svih dogovora u BiH koje je veoma teško postići.

Prilikom današnjeg sastanka članovi kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sa Berbokovom, Vulićeva je naglasila da druga posjeta Berbokove BiH u dvije godine govori o povećanon interesu Savezne Vlade Njemačke za situaciju u BiH i regionu.

  • Vaša prva posjeta desila se u trenutku kada su mnogi upozoravali da Zapadnom Balkanu i BiH prijeti destabilizacija, i da će ovdje doći do otvaranja drugog, ili uz Moldaviju, trećeg fronta u Evropi. I tu su najčešće Republika Srpska i vlast predvođena predsjednikom Miloradom Dodikom viđeni kao akteri koji će uzrokovati destabilizaciju. Kao što vidite, do toga ne samo da nije došlo, već što se tiče Republike Srpske, do toga i neće doći. Mi ovdje znamo sve zamke rata. Nismo i nećemo biti njegovi promoteri, ali nećemo biti ni pristalice pojednostavljenog gledanja na stvari. Mi smo ovdje svjedoci kako jednodimenzionalna gledišta dovode do tragedija i kako temeljan, kompleksan, predan i dug rad dovode do održivog mira i napretka – naglasila je Vulićeva.

Pored svega što se najčešće vidi kao benefit EU puta, od vladavine prava, investicija i razvoja, rekla je Vulićeva, mi u Republici Srpskoj vjerujemo da jako puno anomalija, od postojanja kancelarije visokog predstavnika i nelegitimnog Šmita do stranaca u Ustavnom sudu BiH, i de fakto protektorata koji stranci provode u BiH, možemo da svedemo na jednu mjeru koja postoji u svim zdravim, suverenim, Federalnim i multietničkim ili multijezičnim članicama EU.

  • I u tom procesu, naš prvi i najvažniji interes je da u svakom koraku, naravno, u tom smislu postignemo što više. I sretni smo da u samoj EU, imamo sve više sagovornika na tu temu. U tom smislu, naravno, voljeli bi i da Njemačka bude sagovornik. Ali da bi se to dogodilo, morate shvatiti da mi imamo svoje interese, da koristimo sve legitimne i mirne puteve da ih zastupamo i odbranimo, i da očekujemo da se ispune. Ako bih morala da koristim Njemačku kao primjer – Republika Srpska ne dozvoljava da joj se oduzimaju nadležnosti i pravo na samoupravu na isti način na koji to ne bi dozvolila i ne dozvoljava ni Bavarska. I mi, kao što je imala i Njemačka, imamo svoje probleme koje liječimo vremenom i teškim i mukotrpnim radom, razgovorima i dogovorima. Ključan doprinos stabilizaciji Evrope nakon toliko sukoba dala je Njemačka nakon svega toga i nakon iskazanog razumijevanja za njen interes – naglasila je Vulićeva.

Vulićeva je dodala da je Njemačka važna za put BiH ka EU i kao što je ona bila ključna garancija za usmjerenje Evrope ka saradnji i miru tako je BiH kao uspješna priča na osnovama Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava garancija i simbol toga da je u Evropi vječni mir moguć i kao takva značiće mnogo u vremenu koje mora doći, a u kojem ćemo izaći iz konflikta koji je stavio sjenku nad sve nas.

  • Nije moguće ne primjetiti da Vam se domaćin sastanka javno zahvalio na Vašoj podršci da se usvoji paket mjera za integritet izbornog procesa. Јa se nadam da ćete ostati istrajni u tome i tako podržati usvajanje, a ne nametanje bilo kakvih zakonskih rješenja. Podsjećam Vas da BiH ima legitimno izabrane političke predstavnike, kao i organe zakonodavne vlasti čija je funkcija usvajanje odnosno donošenje zakonskih rješenja. Nametanje bilo čega što ne predstavlja volju naroda u BiH nanosi trajnu štetu ovoj zemlji i njenim narodima – ukazala je Vulićeva.

Vulićeva je dodala da je u međuvremenu BiH održala opšte izbore, poštene i fer.

  • Imamo nove vlasti, a zajedničke institucije na nivou BiH ne samo da su izborile kandidatski status za članstvo u EU, već se sada s pravom nadamo i otvaranju pregovora o članstvu sa EU. Ono što bih posebno podvukla kao šef poslaničke grupe najuticajnije stranke u BiH jeste da uprkos razlikama i snažnoj dinamici u našim odnosima mi za razliku od prošlosti imamo redovne sastanke svih partnera iz vlasti sa nivoa BiH. Na tim sastancima proizvodimo rješenja – rekla je Vulićeva.

Navela je da problemi obično dolaze od onih koji na tim sastancima ne sjede, onih koje ne biraju birači i građani BiH.

  • Razlog takvim strahovima pred Vašu prošlu posjetu BiH, a koje ste na direktan način podijelili i u Vašoj izjavi pred ovu posjetu, je to što Vi i oni koji Vas, dopustićete mi, pogrešno savjetuju, vide stvari jednodimenzionalno. Odnosno, vi vidite aktere u regionu, i tu prije svega mislim na predsjednika Dodika i Republiku Srpsku, kao neku produženu ruku nečije tuđe agende, i predviđate da predsjednik Dodik i mi u Republici Srpskoj imamo vlastite interese, svoju političku agendu, viziju i ideje i da smo spremni za nju se boriti svim poštenim, mirnim, i efikasnim putevima. Da pojednostavim, mi nismo i ne želimo biti ničiji neprijatelji. I želimo i vašoj državi i čitavoj Evropi da neprijateljstva što prije prestanu. Otvaranje pregovora o članstvu u EU, koliko mi je poznato, je najvažniji razlog vaše posjete, a mi u Republici Srpskoj vidimo kao naš interes – navela je Vulićeva.

Slične novosti

Komentari