Home » Sud objasnio zašto Novalić, Solak i Hodžić nisu iza rešetaka

Sud objasnio zašto Novalić, Solak i Hodžić nisu iza rešetaka

Piše INFO

Još nije poznat tačan datum kada će iza rečetaka biti osuđeni Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, proističe iz informacija Suda BiH o ovom slučaju.

Bivši federalni premijer Fadil Novalić je, podsjetimo, osuđen u aferi “Respiratori”, a presudom su obuhvaćeni i Fahrudin Solak, bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite, i Fikret Hodžić, vlasnik firme “F.H. Srebrena malina”. Po presudi Novalić ide u zatvor četiri godine, Solak šest, a Hodžić pet.

“Osuđeni Fikret Hodžić je uložio žalbu na rješenje o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora, dok osuđeni Fahrudin Solak i Fadil Novalić još nisu uložili žalbe na rješenja o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Suda BiH.

Kako dodaju, osuđeno lice ima pravo žalbe u roku od tri dana od dana prijema rješenja kojim je odlučeno o molbi za odgađanje izvršenja kazne zatvora, a žalba odgađa izvršenje kazne.

“Nakon pravosnažnosti rješenja, odnosno odluke po žalbi, Sud će prilikom dostave odluke po žalbi obavijestiti osuđene kada su dužni javiti se na izdržavanje kazne zatvora”, istakli su iz Suda BiH.

Dodaju i da se potjernica za osuđenim licem raspisuje tek nakon što to lice zaprimi pravosnažnu odluku, u kojoj se navodi dan javljanja u Zavod, te ako se osuđeni dobrovoljno ne javi na izdržavanje kazne i ako njegovo sprovođenje putem sudske policije bude neuspješno.

“Dakle, tek tad su ispunjeni uslovi za raspisivanje potjernice za osuđenim”, naveli su iz Suda BiH.

Slične novosti

Komentari