Home » Višković: Američki izvještaji zlonamjerni, žele da nam uzmu rudna bogatstva

Višković: Američki izvještaji zlonamjerni, žele da nam uzmu rudna bogatstva

Piše INFO

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da su američki izvještaji zlonamjerni i da žele da Srpskoj uzmu rudna bogatstva.

Premijer Srpske je kazao da se u BiH vještački pravi priča o narušenoj bezbjednosti, rekavši da predsjednik Srpske Milorad Dodik i svi drugi pojednci i institucije štite Ustav.

  • Ako neko naruši mir to će biti isključivo djelovanjem stranaca. To pitanje treba postaviti Ambasadi SAD – rekao je Višković.

On je naglasio da postoje pritisci stranaca, te podsjetio kako su pokušali da zaustave transakciju prilikom isplate bečkih obveznica.

  • Mi smo platili dva dana ranije. Oni bi to zaustavili da mogu pričati da Republika Srpska nema novaca. Prijete sankcijama, ucjenama i sprečavanjem projekata. Miješaju se i u ono što sami želimo da gradimo – rekao je Višković.

Kancelarija direktora Nacionalne obavještajne službe Sjedinjenih Država navela je u godišnjem izvještaju da će se “zapadni Balkan vjerovatno suočiti s povećanim rizikom od lokalizovanog međuetničkog nasilja tokom 2024. godine”.

Zapadni Balkan, konkretno BiH i Kosovo i Metohija, pominju se u poglavlju “konflikti i nestabilnost”, a upozorava se kako bi “nacionalistički lideri mogli pogoršati napetosti, dok će spoljni akteri iskoristiti etničke razlike da bi povećali ili zaštitili svoj regionalni utocaj i osujetili širu integraciju Balkana u EU ili evroatlantske institucije”.

Slične novosti

Komentari