Home » Sve srpske stranke potpisale zaključke Narodne skupštine

Sve srpske stranke potpisale zaključke Narodne skupštine

Piše INFO

Sve partije u Republici Srpskoj su napokon potpisale isti jedinstven dokument, objavio je predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

Radi se o zaključcima NSRS nakon razmatranja Izvještaja Međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995.

U zaključcima se kaže da Narodna skupština konstatuje da će izvještaj doprinijeti objektivnom i nepristrasnom sagledavanju stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji i posebno ističe da je Komisija radila u potpuno neutralnim uslovima.

-Osuđujemo i smatramo apsolutno nedopustivim i neprihvatljivim postupke ambasadora Zalatka Lagumdžije, stalnog predstavnika BiH pri Ujedinjenim nacijama, koji su usmjereni na pripremu i dostavljanje Prijedloga rezolucije o „genocidu“ u Srebrenici Generalnoj skupštini UN, bez konsultacija i saglasnosti institucija BiH, entiteta i konstitutivnih naroda, s ciljem demonizacije Republike Srpske i srpskog naroda kao genocidnog, te tražimo da Srpski član Predsjedništva BiH pokrene proceduru u Predsjedništvu za razrješenje ambasadora Lagumdžije, jer ga RS i srpski narod odbacuju kao ambasadora BiH – glasi jedan od zaključaka.

Između ostalog, NSRS smatra da je mehanizam spoljne politike BiH urušen i da ambasadori koji su imenovani sa teritorije RS moraju poštovati odluke institucija RS i da se jedino obavezuju da slijede spoljnu politiku BiH koja je zasnovana na Ustavu BiH i usaglašenim odlukama Predsjedništva BiH.

Potpis su stavili klubovi poslanika SNSD, SDS, PDP, DEMOS, SP, NPS, US, Za pravdu i red i poslaničke grupe SPS, DNS i NF.

 

Slične novosti

Komentari