Home » Šulić: Prioritet pitanje “Trgovske gore”

Šulić: Prioritet pitanje “Trgovske gore”

Piše INFO

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je će prioritet u njegovom radu biti rješavanje ključnog problema namjere Hrvatske da na Trgovskoj gori, u neposrednoj blizini Novog Grada, izgradi odlagalište nuklearnog otpada.

Šulić je rekao u intervjuu Srni da su ugroženi stanovništvo, ali i rijeka Una, za koju ističe da nije samo riječ o biseru Republike Srpske, već Evrope.

“Žao mi je što imamo taj problem. Na osnovu inicijative Vlade Republike Srpske radili smo na zaštiti Une, donosili smo i druge odluke u Narodnoj skupštini. Imali smo diplomatsku ofanzivu predsjednika Srpske Milorada Dodika, nastavila je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, kao što su radili tada i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i ministar Staša Košarac da se sa partnerima u Hrvatskoj nađe drugo rješenje i da odlagalište ne bude na Trgovskoj gori”, naveo je Šulić.

On je rekao da je pitanje odlagališta nuklearnog otpada u bivšoj kasarni Čerkezovac na Trgovskoj gori u Hrvatskoj jedino oko kojeg postoji potpuni konsenzus u BiH, odnosno svih političkih predstavnika i udruženja u Srpskoj i FBiH.

Šulić je podsjetio da je prije tri godine učestvovao u kampanji da se spriječi izgradnja odlagališta.

“Prije tri godine sam snimio video kako pijem vodu iz Une. To znači da je rijeka u potpunosti čista i da je pitka. Zamislite ako u blizini napravite nuklearno odlagalište, pitanje je da li će biti rijeka i za kupanje”, rekao je Šulić.

Osim diplomatskih aktivnosti, Šulić je naveo da će raditi na promociji turističkih potencijala na zapadu Republike Srpske, s posebnom pažnjom na Unu i njena bogatstva.

“Nastaviću dalje da ovu temu zagovaram u javnosti. Boriću se sa drugim političkim predstavnicima da se sa svim dozvoljenim sredstvima i diplomatskim putem izborimo da Hrvatska odustane od izgradnje nuklearnog odlagališta na Trgovskoj gori”, naveo je Šulić.

REKORDAN VROJ NOĆENJA 2022. GODINE, DODATNO RADITI ZA BOLJI REZULTAT

Kada je riječ o broju posjetilaca u Republici Srpskoj, ministar trgovine i turizma podsjetio je da je prošla godina bila rekordna kada je riječ o broju noćenja, te naveo da je premašen broj od milion. Želja je da se trend nastavi i da se, osim na jugu Srpske i na Jahorini, otvara prostor za razvoj dodatnih sadržaja koji bi privukli turiste.

“Zimski turizam je razvijen. Imali smo na početku godine nedostatak snijega na planinama, što se negativno odrazilo na posjete. Srpska će nastaviti da radi na promociji zimskog turizma. Imamo projekat Igrišta, kao i projekat koji je pokrenuo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik – a to je Manjača, kao jedan novi turistički potencijal”, naveo je Šulić.

Ministar trgovine i turizma izjavio je da Srpska ima šta da ponudi i da se oni koji jednom dođu u posjetu, uvijek rado vraćaju, i da nije riječ samo o turistima iz regiona, već da su pojedine lokacije postale poznate širom Evrope.

“Zadatak nam je da pridobijemo ljude da prvi put dođu. Svako ko dođe u Republiku Srpsku će se vraćati”, rekao je Šulić.

On je podsjetio na razvijenu strategiju razvoja turizma, kao i na plan Turističke organizacije Republike Srpske za 2023. godinu, a koji se odnosi na promociju turističkih potencijala.

“Siguran sam da ćemo na kraju godine moći razgovarati o tome da smo u ovoj godini ostvarili i veći broj dolazaka i noćenja turista iz svih dijelova svijeta”, rekao je Šulić.

U DRUGOJ POLOVINI GODINE ZAKON O BORAVIŠNOJ TAKSI

Kada je riječ o smještajnim kapacitetima, Šulić je podsjetio na problem ilegalnog smještaja i naveo da bi u drugoj polovini ove godine trebalo da bude donesen zakon o boravišnoj taksi. Važno je prije toga ostvariti saradnju sa poslovnom zajednicom u čijem je interesu donošenje ovog dokumenta.

“Siguran sam da ćemo provesti široku raspravu prije donošenja nacrta i uključićemo sve relevantne predstavnike organizacija na koje se odnose ova zakonska rješenja. Želimo da dođemo spremni u Narodnu skupštinu Republike Srpske sa nacrtom, a da onda u javnoj raspravi dodatno napravimo još bolji prijedlog pomenutog zakona”, istakao je Šulić.

Osim regulisanja boravišne takse, odnosno obaveza za pružaoce pomenutih usluga, resorni ministar je naveo da će se dodatno urediti oblast raftinga, ali i iznajmljivanja automobila.

“Želimo da i ljudima koji se bave tim oblastima damo podršku iz ovog ministarstva i da one, koji kvalitetno rade, zakon i pravilnici prepoznaju. Na taj način ćemo doći i do inostranih turista”, rekao je Šulić.

U narednom periodu o ovim temama ministar je najavio razgovore sa gradonačelnicima i načelnicima u Republici Srpskoj i istakao da je Ministarstvo trgovine i turizma prijatelj i oslonac onih koji se bave poslom iz ove djelatnosti.

VAUČERI SE NEĆE UKIDATI

Kada je riječ o vaučerima, koje je uvela Vlada Republike Srpske za promociju domaćih turističkih destinacija za vrijeme pandemije, Šulić je rekao da se neće ukidati i naglasio da je na taj način Vlada pomogla i turiste, ali i radnike u toj oblasti.

“Vlada Republike Srpske je izdvojila šest miliona maraka za sektor turizma i ugostiteljstva”, dodao je Šulić.

TRGOVCI DA NE ZLOUPOTREBLJAVAJU SITUACIJU, POJAČATI KONTROLU PRIVREDNIH SUBJEKATA

Kada je riječ o trgovini, Šulić je podsjetio da je prije dvije godine donesena odluka o ograničenju marži na osnovne životne namirnice, te dodao da je na osnovu toga Inspektorat kaznio neodgovorne.

Šulić je izrazio nadu da trgovci osnovnim životnim namirnicama, te naftom i naftnim derivatima neće iskorištavati situaciju za dodatnu i nezakonitu zaradu.

“Mi ćemo nastaviti dalje zajedno sa i predsjedikom Vlade Radovanom Viškovićem i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom da u javnom prosotru zagovaramo poštovanje odluka Vlade, a zajedno sa Inspektoratom ćemo raditi na pojačavanju kontrole privrednih subjekata”, istakao je Šulić.

On je rekao da je, obavljajući dužnost poslanika i potpredsjednika Narodne skupštine, učestvovao u donošenju brojnih zakona, ali da će kao i do sada prioritet u njegovom radu biti čovjek.

“Smatram da Ministarstvo trgovine i turizma direktno ili indirektno uključuje sve građane Republike Srpske. Već sam održao sektorske sastanke, ugostio sam i predstavnike Turističke organizacije Republike Srpske. Cilj mi je da se upoznam sa svim problemima i izazovima, te da ih zajedno rješavamo u narednom periodu”, zaključio je Šulić.

Slične novosti

Komentari