Home » Minut ćutanja u parlamentu Srpske: Pijetet prema svim žrtvama rata u srebreničkom kraju

Minut ćutanja u parlamentu Srpske: Pijetet prema svim žrtvama rata u srebreničkom kraju

Piše INFO

Skupštinska rasprava o izještaju Međunarodne komisije za Srebrenicu počela je minutom ćutanja, u znak pijetete prema svim žrtvama rata u srebreničkom kraju.

Poslanik SNSD Srđan Mazalica ovu tačku nazvao je teškom i poručio da NSRS treba pokazati da uvažava sve žrtve, a ne samo Srpske.

–Ko ubije jednog čovjeka, ubio je čitav svijet. Na taj način trebamo razmišljati. Pomirenje je važno. Jedna od stvari koja ga ugrođavaju jeste rezolucija koja se predlaže u UN, iz određenih političkih pobuda i interesa zemalja sponzora te rezolucije, koje pravdaju svoje učešće u genocidima širom svijeta. Izabrali su geopolitički trenutak koji je važan njima, a ne Bošnjacima u BiH. Rezolucija će ostaviti teške posljedice po BiH jer ona navodno treba da igra ulogu u procesu pomirenja u BiH, ali ona to upravo ne radi – rekao je Mazalica u disklusiji na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske, piše Srpskainfo.

Srđan Mazalica o zakonu o imoviniMišljenje je da kvalifikacija „genocid“ u Srebrenici nije bila plod bošnjačkih težnji, nego da je rođena u krugovima zapadnih centara moći, koji su željeli da operu svoje zemlje „koje su počinile najviše genocida“ u svijetu.

-Nikada nismo dobili pijetet prema našim žrtvama od strane drugih naroda u BiH. Republika Srpska je izražavala pijetet prema srebreničkim žrtvama. Da nije bilo kvalifikacije toga i Šmitovog nametnutog zakona, delegacija Vlade RS vjerovatno bi i danas polagala cvijeće žrtvama Srebrenice – kaže Mazalica.

Salkić: Sraman izvještaj

Poslanik SDA Ramiz Salkić poručio je da nije prihvatljiv “ovaj sramni izvještaj komisije” o Srebrenici.

On je podsjetio da je Narodna skupština Srbije 2010. usvojila Deklaraciju kojom se „najoštrije osuđuju zločini izvršeni nad bošnjačkim stanovništvom u Sreberenici na način utvrđen pred Međunarodnim sudom pravde“.

-A po tom sudu 2007. godine utvrđeno je da je Srbija odgovorna, da nije spriječila genocid – kaže Salkić.

Slične novosti

Komentari