Home » Stevandić: Naredne sedmice posebna sjednica

Stevandić: Naredne sedmice posebna sjednica

Piše INFO

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da će iduće sedmice biti održana posebna sjednica parlamenta Srpske na kojoj će, između ostalih, biti razmatran izborni zakon Republike Srpske.

“Danas ili sutra ćemo imati konsultacije. Na dnevnom redu nije samo izborni zakon”, rekao je Stevandić danas novinarima u Banjaluci.

Stevandić je naglasio da je najvažnije to što niko nije osporio ustavni osnov za izborni zakon Republike Srpske koji ne može pasti na Ustavnom sudu.

“Jedino može pokušati Kristijan Šmit, koji nije visoki predstavnik, da se igra neke svoje `gimnastike` koji je svojim potezima proizveo krizu nametanjem Izbornog zakona BiH kada je dobio negativne ocjene svih institucija iz Republike Srpske, hrvatskog naroda i EU”, istakao je Stevandić.

Stevandić je rekao da je Šmit proizveo krizu u BiH, te da Republika Srpska neće plaćati “penale” za krizu koju je izazvao, već će djelovati ustavno i sprovoditi zakon na osnovu Ustava Srpske i Ustava BiH.

On je dodao da su u Republici Srpskoj navikli na politička neslaganja sa Republikom Srpskom zbog vojne neutralnosti, neuvođenja sankcija Rusiji i nepristupanja NATO integracijama.
“Niko iz zemalja koje često upućuju primjedbe Republici Srpskoj nije osporio ustavni osnov za donošenje izbornog zakona jer u Ustavu BiH piše da CIK bira srpskog člana Predsjedništva BiH i članove Parlamentarne skupštine BiH, dok Republička izborna komisija /RIK/ bira predsjednika Srpske, poslanike u parlamentu Srpske i provodi lokalne izbore”, pojasnio je Stevandić.

Stevandić je rekao da to što RIK to do sada nije radila nigdje nije napisano da neće raditi i do kada neće raditi.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 29. marta Nacrt izbornog zakona kojim je uređeno da izbore za organe vlasti u Srpskoj sprovodi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni organi Republike Srpske.

Slične novosti

Komentari