Home » SB UN o napadu Irana na Izrael: Bliski istok na ivici velikog sukoba

SB UN o napadu Irana na Izrael: Bliski istok na ivici velikog sukoba

Piše INFO

Napad Irana na Izrael nije se dogodio u vakumu, već je nastao kao rezultat nereagovanja Savjeta bezbjednosti UN na izraelski napad na iranske diplomatske objekte, od kojih je posljednji bio u Damasku, izjavio je stalni ruski predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja, na hitnoj sjednici Sjaveta bezbjednosti, povodom napada Irana na Izrael.

Izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Gilan Erdan rekao je da je Iran napadom na Izrael prekršio Povelju UN i međunarodno pravo, pozvavši Savjet bezbjednosti da uvede dodatne sankcije Teheranu.

Stalni predstavnik Irana u Ujedinjenim nacijama Amir Said Iravani istakao je da je uzvratni udar Irana na Izrael izveden isključivo u okviru neotuđivog prava na samoodbranu.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je da je Bliski istok na ivici velikog sukoba i da je došlo vrijeme za deeskalaciju i maksimalnu uzdržanost.

Sjednica Savjeta bezbjednosti održava se na zahtjev Izraela, nakon što je u noći između subote i nedelje Iran lansirao više stotina dronova i projektila ka Izraelu, u znak odmazde zbog izraelskog napada na iransku diplomatsku misiju u Damasku, prenosi RTRS.

Slične novosti

Komentari