Home » “Sarmat” nanišanio 14 američkih meta

“Sarmat” nanišanio 14 američkih meta

Piše INFO

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je Zapad da rizikuje nuklearni rat ukoliko pošalje svoje trupe u Ukrajinu. Sada ga već shvataju ozbiljno.

Ukoliko bi do toga zaista došlo i delikatna ravnoteža relativnog mira u svetu se srušila, postoje određene lokacije u SAD koje bi Moskva verovatno imala na metu u nuklearnom ratu.

Putin je u svom obraćanju naciji krajem februara tvrdio da se NATO i SAD pripremaju da “udare na rusku teritoriju”. Tada je rekao Zapadu da “moraju da shvate da Rusija takođe ima oružje koje može da pogodi mete na njihovoj teritoriji. Sve ovo zaista preti sukobom sa upotrebom nuklearnog oružja i uništenjem civilizacije”. “Zar oni to ne shvataju?”, upitao je Putin.

On je aludirao na nedavne komentare francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je rekao da ne može da isključi slanje NATO trupa u Ukrajinu da pomognu u borbi protiv Rusije.

Kako piše Msn.com, ovo nije prvi put da Putin zvecka nuklearnim oružje, “ali svet ga shvata sve ozbiljnije, kako vreme prolazi”.

Prema Putinu, Rusija ima nov interkontinentalni balistički projektil “sarmat” RS-28 (na Zapadu poznat kao Satana II) i potpuno je operativan. Projektil je dug 35 metara, težak 220 tona i navodno ima domet od 10.000-18.000 kilometara. Ukoliko bi se te pretnje obistinile, postoji više od 10 lokacija u SAD koje bi Moskva verovatno imala na svojoj meti, preneo je Blic.

A ono što bi Rusija potencijalno gađala u SAD, u slučaju nuklearnog rata, najpre je Pentagon. Reč je o štabu američkog Ministarstva odbrane u Arlingtonu, u Virdžiniji.

Depositphotos/icholakov01
Zatim, tu je i pomorska baza Norfolk, koja je najveća na svetuna svetu. Pomorska baza Norfolk na jugoistoku Virdžinije. Prostire se na čak 14 kilometara kvadratnih.

Takođe, Satana II bi mogla da pogodi i područje pomorske baze Komfort sjuts Kings Bej. Nalazi se blizu gradova Sent Meri u Džordžiji i Džeksonvila na Floridi. Baza podmornica je matična luka Atlantske flote za nuklearne podmornice sa balističkim projektilima, sposobne da budu naoružane nuklearnim oružjem sa projektilima “trident”, prema javno dostupnim podacima.

Meta bi bila i vazduhoplovna baza Barksdejl, koja se nalazi u okrugu Božer u Luizijani i dom je 2. bombaškog krila SAD.

Zatim, vazduhoplovna baza Vajtmen, u blizu Nob Nostera u Misuriju. Baza je trenutno dom bombardera B-2 “spirit”.

Strateška komanda SAD, (USSTRATCOM) jedna je od 11 ujedinjenih borbenih komandi Ministarstva odbrane, sa sedištem u bazi Ofat u Nebraski. Odgovorna je za stvari poput strateškog nuklearnog odvraćanja, globalnog udara i sajber odbrane.

Takođe pruža niz mogućnosti za podršku drugim borbenim komandama, uključujući integrisanu protivraketnu odbranu.

Dalje, Putin bi mogao da nacilja i VLF predajnik Lualualei, što je objekt američke mornarice kod Lualualeja na Havajima. Prenosi vojna naređenja potopljenim podmornicima na veoma niskim frekvencijama (VLF).

Tu je i vazduhoplovna baza Kirtland, smeštena u Albukerkiju u Nju Meksiku, pored međunarodnog aerodroma Sanport, a kojim deli piste, što je čini civilno-vojnim aerodromom.

EPA PHOTO/USAF
U njoj se nalazi Centar za nuklearno oružje Komande vazdušnih snaga, odgovornog za nabavku, modernizaciju i održavanje programa nuklearnog sistema i za Ministarstvo odbrane i za Ministarstvo energetike. Takođe je dom 58. krila za specijalne operacije (58 SOW), jedinice koja pruža obuku na tipovima, modelima i serijama letelica.

Moguća ruska meta je i 21. eskadrila za podršku snagama – što je jedinica američkih svemirskih snaga sa sedištem u bazi Piterson u Koloradu. Pruža operativnu i administrativnu podršku sa informacijama o vremenu i obaveštajnim podacima, te koordiniše operacijama za Spejs Delta 2.

Sledeća je vazduhoplovna baza Voren, koja se nalazi u Šajenu u Vajomingu i jedna je od tri strateške raketne baze.

Dom je 90. raketnog krila (90 MW) koje upravlja interkontinentalnim balističkim projektilom LGM-30G “minuteman”. Tu se takođe nalaze 20. vazduhoplovne snage koje komanduju svim američkim interkontinentalnim balističkim projektilima.

Zatim, vazduhoplovna baza Majnot. Nalazi se kod Majnota u Severnoj Dakoti. Tu je smešteno 5. bombaško krilo, kao i 91. raketno – oba iz Komande za globalni udar vazduhoplovstva. Snage se koriste za održavanje i upravljanje bombarderima B-52H.

Vazduhoplovna baza Hil, gde je smeštena komanda vazdušnih snaga, a nalazi se u okrugu Dejvis u Juti, kod grada Ogdena.

U pitanju je glavna baza američkog ratnog vazduhoplovstva i u njoj se nalazi vazdušno logistički kompleks Ogden, svetski centar za široki spektar letelica, motora, projektila, softvera, avionike i komponenti dodatne opreme. Tu je i smešteno 75. krilo vazdušne baze, koje pruža podršku logističkom kompleksu.

Vazduhoplovna baza Malmstrom, koja se nalazi u okrugu Kaskejd u Montani. Dom je 341. raketnog krila, jedinice za interkontinentalne projektile Komande za globalni udar vazduhoplovstva. Imenovana je u čast pukovnika Ajnara Aksela Malmstroma zarobljenog u Drugom svetskom ratu.

Mornarička radio stanica Džim Krik, isto bi mogla biti meta ruskih napada. Radio predajnik veoma niske frekvencije američke mornarice. Uglavnom se bavi jednosmernim komunikacijama sa podmornicama – primarna misija je da prenosi naređenja podmornicama Pacifičke flote. Sedište stanice je blizu Osa u Vašingtonu.

Slične novosti

Komentari