Home » Republika Srpska dobija socijalnu kartu

Republika Srpska dobija socijalnu kartu

Piše INFO

U Banjaluci je danas prezentovan projekat “Socijalna karta Republike Srpske”.

Socijalna karta predstavlja projekat izgradnje socio-ekonomske mape stanovništva u Republici Srpskoj. Odnosi se na više od 90 prava iz 15 zakona koje građani ostvaruju na više od 400 lokacija u Srpskoj. Projekat obuhvata sva prava i institucije.

Pripremni period je završen i identikovana su prava, institucije i elektronske evidencije koje vode institucije, kao i stanje elektronskih evidencija sa tehničkog i regulatornog stanovišta. Takođe, izrađena je baza socijalne karta koja objedinjuje podatke iz elektronskih evidencija i urađena simulacija registra socijalne karta, kao i kvalitativna analiza podataka iz svih evidencija.

Projekat obuhvata tri faze.

U prvoj fazi predviđena je javna nabavka za kreiranje registra socijalne karte, donošenje zakona o socijalnoj karti i Zakona o elektronskoj upravi, identifikacija i optimizacija svih upravnih postupaka koje vode institucije kod kojih se ostvaruju prava i redizajn portala eSrpska preko koga će građani da pristupaju registru.

U drugoj fazi je predviđena nadogrfanja postojećeg registra.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je realizacija projekta “Socijalna karta Srpske” od izuzetnog značaja jer se njime želi pravedna podjela socijalnih prava, odnosno da ih ostvare oni koji to zaslužuju.

  • Želja je bila da napravimo socijalnu kartu da bi na pravedniji način mogli da realizujemo sprovođenje tih prava. Važno je da ovaj projekat bude realizovan jer od njega velika očekivanja imaju i korisnici ovih prava – rekao je Višković.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je registar korisnika socijalnih prava alat čiji je cilj pravednije vođenje sistema socijalne zaštite.

Slične novosti

Komentari