Home » Putin: Uskoro će biti objavljena ambiciozna ruska strategija u razvoju AI-ja

Putin: Uskoro će biti objavljena ambiciozna ruska strategija u razvoju AI-ja

Piše INFO

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je upozorio da se Zapadu ne smije dopustiti da razvije monopol na području umjetne inteligencije (AI) najavivši da će uskoro biti objavljena ambicioznija ruska strategija u toj sferi.

Sjedinjene Države i Kina predvodnici su razvoja AI-ja, tehnologije za koju mnogi naučnici i svjetski čelnici predviđaju da će transformirati svijet i revolucionizirati društvo, kao što su to učinila računala krajem 20. vijeka.

I Moskva ima ambicije postati AI supersila, ali njeni napori zasad kasne zbog rata u Ukrajini, koji je primorao mnoge talentovane naučnike da napuste Rusiju i potaknuo zapadne sankcije koje su zaustavile uvoz visokotehnoloških proizvoda, piše Rojters.

Govoreći u Moskvi na konferenciji o umjetnoj inteligenciji, uz direktora Sberbanka Germana Grefa, Putin je rekao da je nemoguće zabraniti AI te upozorio da bi bilo opasno i neprihvatljivo omogućiti zapadnim platformama da razviju monopol u AI tehnologijama.

“Kao prvi korak će u vrlo bliskoj budućnosti biti potpisan predsjednički dekret te će se usvojiti nova verzija nacionalne strategije za razvoj umjetne inteligencije”, kazao je Putin na konferenciji.

“Ta će strategija donijeti značajne promjene, uključujući ekspanziju fundamentalnih i primijenjenih istraživanja u području generativne umjetne inteligencije i velikih jezičnih modela”, najavljuje ruski predsjednik.

Rusija treba napraviti zakonodavne i investicijske promjene kako bi potaknula razvoj umjetne inteligencije, zaključio je.

Slične novosti

Komentari