Home » “Pukla ljubav” Šolca i Makrona

“Pukla ljubav” Šolca i Makrona

Piše INFO

Predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelar Nemačke Olaf Šolc sastaće se danas u pokušaju da izglade odnose narušene povodom stava prema ratu u Ukrajini.

Posle sastanka će se dvojici šefova država pridružiti predsednik Poljske Donald Tusk u takozvanom “Vajmarskom trouglu”, u nadi da će im pomoći u boljoj budućoj saradnji, prenosi Euraktiv.

Napetosti su porasle u februaru kada je Makron odbio da isključi mogućnost slanja vojnika sa Zapada u Ukrajinu, scenario koji je Šolc odmah odbacio.

“Evropa je očigledno u trenutku u kojem je neophodno da ne budemo kukavice”, kazao je Makron publici u Pragu, naizgled odgovarajući Šolcu.

Poslanica Makronove partije Renesansa Sabin Tijej istakla je da je, osim između lidera, saradnja Francuske i Nemačke ostala bliska na više različitih nivoa.

Eksperti ocenjuju da bi pat poziciju između Makrona i Šulca mogao da reši Tusk i da ih navede da se fokusiraju na jačanje bezbednosti Evrope.

“Tusk bi promenio balans u donošenju kompromisa i dinamiku donošenja odluka”, rekao je istraživač u centru “Žak Delor” Jan Vernert.

Kako prenosi “Politiko”, Makron je u četvrtak u gostovanju na francuskoj televiziji TF1 ponovio svoj stav da ne može da isključi mogućnost slanja vojnika zapadnih država u Ukrajinu.

“Ako bi Rusija pobedila, životi Francuza bi se promenili”, upozorio je Makron

Slične novosti

Komentari