Home » Poljska, Litvanija i Latvija bi mogle zatvoriti granice s Bjelorusijom

Poljska, Litvanija i Latvija bi mogle zatvoriti granice s Bjelorusijom

Piše INFO

Ministar unutrašnjih poslova Poljske Mariusz Kaminski saopštio je da bi Poljska, Litvanija i Latvija mogle zatvoriti svoje granice s Bjelorusijom ako dođe do incidenata s Wagner grupom, koja je raspoređena duž njihove granice na istoku.

Članica NATO-a Poljska 19. jula odlučila je premjestiti vojne jedinice na istok nakon što su Wagnerovi plaćenici počeli obučavati bjeloruske specijalne snage blizu njene granice.

Dva dana kasnije predsjednik Vladimir Putin optužio je Poljsku za teritorijalne ambicije i rekao da bi se svaka agresija na Bjelorusiju smatrala napadom na Rusiju.

“Bez sumnje, ako dođe do ozbiljnih incidenata koji uključuju Wagnerovu grupu na granicama zemalja NATO-a i EU-a, poput Poljske, Litvanije ili Latvije, bez dileme ćemo zajedno poduzeti akciju”, rekao je ministar Kaminski.

Kaminski je dodao da ne isključuje da će, ako odluče da je to pravi odgovor u ovom trenutku, dovesti do potpune izolacije Bjelorusije.
Poljska, koja poriče bilo kakve teritorijalne ambicije u Bjelorusiji, važno je “utočište” za protivnike bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, a Waršava je jedna od najvjernijih pristaša Kijeva otkako je Rusija napala Ukrajinu 2022.

Cestovni saobraćaj između Poljske i Bjelorusije obustavljen je od februara zbog pogoršanih odnosa između dviju zemalja.

Slične novosti

Komentari