Home » Naučnici otkrili antitijela koja bi mogla zauvijek da odstrane koronu

Naučnici otkrili antitijela koja bi mogla zauvijek da odstrane koronu

Piše INFO

Pandemija korona virusa mnogima je promijenila živote i uticala je na cijelio svijet. Iako je prošao period najveće opasnosti, priželjkujemo da konačno i nestane.
Tim stručnjaka iz Singapura je na tom pragu.

Naime, istraživači iz Medicinske škole su vodili studiju sa grupom pacijenata koji su početkom 2000-ih imali virus SARS-a, a potom su primili vakcinu protiv korone 2021. godine. I došli su do sledećih zaključaka.

– Ova jedinstvena kombinacija stvorila je izuzetno širok i snažan odgovor antitela koji je sposoban da zaustavi skoro sve srodne testirane koronaviruse – rekli su istraživači, prenosi “The Sun”.

Tim je identifikovao šest antitela koja mogu da neutrališu više virusa, uključujući SARS-Covid-19 i njegove varijante alfa, beta, gama, delta i omikron, originalni SARS virus i više drugih životinjskih korona virusa koji se prenose od slepih miševa. Najmoćniji, E7, neutralisao je i SARS-CoV i SARS-CoV-2 sarbekoviruse, životinjske sarbekoviruse i novonastale sojeve SARS-CoV-2.

– Neutralizujuća snaga i širina antitela E7 premašila je bilo koja druga antitela na koronavirus povezana sa SARS-om na koja smo naišli. Održao je aktivnost čak i protiv najnovijih omikron podvarijanti, dok većina drugih antitela gubi efikasnost – rekao je doktor Čia Van Ni.

Nalazi pomažu u otkrivanju slabih tačaka koronavirusa.

– Ovo pruža nadu da je dizajn univerzalne vakcine protiv korona virusa ostvariv – rekao je viši autor i stručnjak za viruse slepih miševa profesor Vang Linfa.

– Ovaj zajednički napor tima proširuju sposobnost u zaštiti od pretnji koronavirusom koje trenutno prete ljudskom zdravlju, kao i novih virusa koji se mogu pojaviti u budućnosti – završio je profesor Patrik Tan.

Slične novosti

Komentari