Home » “Nakaradna BiH iz radionice ‘Mentori Komšići i kompanija'”

“Nakaradna BiH iz radionice ‘Mentori Komšići i kompanija'”

Piše INFO

Situacija kad član Predsjedništva BiH Željko Komšić upućuje ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića da od stranaca, koje naziva “mentorima”, traži pritisak na pravosuđe da bi procesuiralo predsjednika jednog od dva dijela te zemlje – stvarna je slika BiH stvorene u radionici “Mentori, Komšići i kompanija”, rekla je delegat Srba u Domu naroda Snježana Novaković Bursać.

Bursaćeva je istakla da to nije scena iz stripa ili psihološkog trilera – već stvarna slika BiH.

Ona je izjavila Srni da je javno izrečena Komšićeva tvrdnja da stranci prvo postavljaju, pa onda vrše pritiske na tužioce i sudije da bi nekoga osudili kad im je stvarno stalo – vrhunski razlog da pravosuđe ili zatraži podršku javnosti da bi sa sebe skinuli teret pritisaka stranaca ili da procesuira Komšića zbog iznošenja ovako teških kvalifikacija.

“Ova situacija još jednom svjedoči o tome da su takozvane reforme pravosuđa, nametanja zakona i pravljenja sistema mimo Ustava imale za svrhu postavljanje strukture kojom bi upravljali kojekakvi stranci u svrhu disciplinovanja domaćih aktera i sprovođenja sopstvenih politika i ostvarivanja interesa”, ocijenila je Bursaćeva.

Ona je napomenula da svi ovi, ali i mnogobrojni drugi argumenti, nastali zbog prakse nametanja zakona i kršenja Ustava, odnosno Dejtonskog mirovnog sporazuma, daju za pravo i obavezu Republici Srpskoj da se bori za svoje nadležnosti i uređenje u kojem se neće dešavati ovakve devijacije.

“Situacija u kojoj mnogobrojni političari u Federaciji BiH sebi dozvoljavaju da se mole strancima za suđenje i presude, zakone i odluke i previše govori o njima samima i njihovom liderstvu i kredibilitetu”, ocijenila je Bursaćeva.

Bursaćeva je naglasila da iskustvo, pogledi na svijet i politiku upućuju na zaključak da samo narod koji ima svoje procese u sopstvenim rukama može da sebi obezbijedi slobodu, opstanak i razvoj.

“Od tog pristupa predstavnici Republike Srpske neće i ne smiju odustati”, naglasila je Bursaćeva.

Komšić je poručio Konakoviću da “lideri trojke, uključujući ministra spoljnih poslova, bar na jednom sastanku sa svojim stranim mentorima od njih traže da izvrše pritisak na sudije i tužioce koje svakako ti stranci i postavljaju da napokon počnu raditi svoj posao i procesuiraju krivična djela (predsjednika Srpske Milorada) Dodika”.

“Stranci su već pokazali da to mogu kada im je stvarno stalo da nekoga osude”, naveo je Komšić.

Slične novosti

Komentari