Home » Makron započinje Treći svetski rat?

Makron započinje Treći svetski rat?

Piše INFO

NATO nema opravdanje da pošalje svoje trupe u Ukrajinu, jer ta zemlja nije članica Alijanse, izjavio je slovački premijer Robert Fico.

Njegove izjave usledile su nakon intervjua francuskog predsednika Emanuela Makrona za “Ekonomist” ranije ove nedelje, u kojem je ponovo odbio da isključi potencijalno raspoređivanje NATO vojnika u Ukrajini.

Pitanje raspoređivanja trupa iz bloka predvođenog SAD u Ukrajinu bi bilo pokrenuto “ako bi Rusi probili linije fronta” i “ako bi Kijev zatražio pomoć od NATO-a”, rekao je on.

Fico je u četvrtak u slovačkom parlamentu rekao da izjave poput Makronove približavaju svet trećem svetskom ratu.

“Ukrajina nije članica NATO-a – podsetio je on francuskog predsednika. Makron ne govori u ime celog bloka i njegove reči o mogućem upućivanju trupa u Ukrajinu nisu “ničiji stav osim francuskog”, dodao je premijer.
“Slovačka nema nikakve veze sa ratom u Ukrajini i dozvolite mi da pošaljem jasnu poruku celoj Slovačkoj: ko god da nas bude pitao, nijedan slovački vojnik neće kročiti preko slovačko-ukrajinske granice”, poručio je Fico.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron izjavio je u petak da bi ulazak članica NATO-a u Ukrajinu predstavljao “opasnu eskalaciju”.

Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto ponovio je reči slovačkog premijera, upozoravajući da bi takav potez “mogao da dovede do trećeg svetskog rata”.

Otkako je u oktobru 2023. postao premijer Slovačke, Fico je preokrenuo politiku prethodne vlade o snabdevanju Ukrajinom oružjem i insistirao da bi trebalo da postoji diplomatsko rešenje za sukob između Moskve i Kijeva.

Moskva je više puta upozoravala Zapad da ne šalje trupe u Ukrajinu. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova napisala je u petak na Telegramu da od NATO snaga “neće ostati ništa” ako budu poslate na liniju fronta.

Slične novosti

Komentari