Home » Kandidatura stiže u Brisel, Pahor se sprema za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine

Kandidatura stiže u Brisel, Pahor se sprema za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine

Piše INFO

Bivši predsjednik Slovenije Borut Pahor najavio je da će njegova kancelarija i Ministarstvo spoljnih poslova najverovatnije naredne nedjelje Briselu proslijediti njegovu kandidaturu za mjesto specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

Pahor je u intervjuu za RTV Slovenije rekao da ima niz ideja kako da se osvježi ili oživi dijalog koji je trenutno u zastoju. On smatra da Slovenija, kao i on, imaju status “jednog poštenog posrednika”.

Pahor je rekao da se za moguću funkciju priprema “veoma pažljivo i odgovorno” i dodao da mu podrška koju uživa u Sloveniji mnogo znači.

Bivši predsjednik Slovenije je tokom međunarodne konferencije o tzv. Zapadnom Balkanu prošlog mjeseca ponovo izrazio želju da stupi na ovu poziciju, a podržao ga je i premijer Robert Golob.

Pahor je nedavno najavio da radi na nacrtu za nastavak dijaloga i u cilju koordiniracije sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozepom Boreljom, državama članicama EU i zemljama Kvinte, uključujući SAD, Britaniju, Francusku, Italiju i Njemačku.

Specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine imenuje visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost, ali konačnu odluku donose lideri EU.

Slične novosti

Komentari