Home » Litvanija digla vojsku

Litvanija digla vojsku

Piše INFO

Litvanski ministar odbrane Arvidas Anusauskas izdao je danas naređenje da se jedinica za hitne operacije odmah stave u pripravnost.

Njegov potez usledio je odmah nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin jutros objavio da proglašava delimičnu mobilizaciju zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini i obrazložen je rečima da Litvanija mora da preduzme sve korake kako bi sprečila bilo kakvu provokaciju od strane Rusije.

Anusauskas je dodao da treba biti svestan da će se ono što je naredio Putin dešavati na granici Litvanije, misleći pri tom na rusku eksklavu Kaljiningrad.

U međuvremenu, Letonija koja je takođe u strahu, objavila je da će se konsultovati sa svojim saveznicima i partnerima u vezi najnovijih događaja i diskutovati o mogućim merama koje bi mogla da preduzme.

Letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevič je najavio da njegova zemlja, iz bezbednosnih razloga, neće izdavati nikakve vize ruskim državljanima koji bi mogli pobeći u njihovu zemlju u želji da izbegnu mobilizaciju.

I Finska pažljivo prati situaciju u susednoj Rusiji posle ukaza ruskog predsednika, izjavio je danas finski ministar odbrane Anti Kaikonen. S obzirom na okruženje, mogu da kažem da je situacija stabilna i mirna, a naše snage su dobro pripremljene, rekao je Kaikonen, prenosi Rojters.

Slične novosti

Komentari