Home » Krišto uputila pismo zvaničnicima EU: BiH treba Izborni zakon koji neće biti produkt nametanja

Krišto uputila pismo zvaničnicima EU: BiH treba Izborni zakon koji neće biti produkt nametanja

Piše INFO

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto uputila je danas pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu, predsjednici Evropskog parlamenta Roberti Metsoli, visokom predstavniku EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozepu Borelju i komesaru Evropske komisije za susjedstvo i proširenje Oliveru Varheljiju vezano za Izborni zakon, a u kontekstu evropskog puta BiH.

Krišto je podsjetila na nedavno otvaranje pregovora i rekla kako je svima u BiH jasno da je za BiH od posebnog značaja cijelokupna izborna reforma.

Istakla je kako BiH kao buduća zemlja članica Evropske unije treba Izborni zakon koji neće biti produkt nametanja ili preglasavanja.

U skladu s tim, Krišto je podsjetila da se sa posebnom pažnjom radi na usaglašavanju izmjena i dopuna Izbornog zakona.

  • Nadležno ministarstvo pravde je 21. marta 2024. uputilo u proceduru nacrt Zakona. Isti se trenutno nalazi u javnoj raspravi na koji svi u BiH u ovome trenutku mogu dati svoje komentare i amandmane – navodi se u pismu.

Rekla je kako je nametanje opsežne međunarodne supervizije od čak 114 ispravaka nespojivo sa evropskom budućnosti BiH, a najpogubnije je za nezavisnu i suverenu BiH, uzevši u obzir da se radi o Zakonu na kojem se temelji demokratski sistem i koji je poslije Ustava BiH, najvažniji pravni akt.

  • Čvrsto mislim da nametanje odluke o izmjenama i dopunama Izbornog zakon BiH, za mene, kao predsjedavajuću Savjeta ministara predstavlja jedan neočekivani izazov na koji ćemo, skupa sa Vama, morati odgovoriti na način da se ne ugrozi naš EU put, kao niti rad institucija BiH, jer upravo institucije u BiH moraju preuzeti odgovornost za donošenje svih odluka – istakla je Krišto u svom pismu visokim zvaničnicima EU.

Na kraju pisma, Krišto je istakla kako je potrebno nastaviti saradnju i zajednički rad, te “jačati povjerenje i poštovanje između nas u BiH, te dati podršku rješenjima koje će biti rezultat rada institucija BiH”.

Iskazala je uvjerenje da je samo tako moguće napraviti iskorak “hitno potreban za sve nas u BiH pa i naš evropski put”.

Slične novosti

Komentari