Home » Košarac: Tekst Zakona o sudu nije usaglašen, produžen rok još sedam dana

Košarac: Tekst Zakona o sudu nije usaglašen, produžen rok još sedam dana

Piše INFO

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da tekst zakona o Sudu BiH nije usaglašen, te da se o njemu na današnjoj sjednici Savjeta ministara nije ni raspravljalo, nego da je dat rok od sedam dana da radna grupa pokuša da nađe rješenje.

Srpska ima kapacitet da može odrediti mjesto sjedišta apelacionog odjeljenja Suda BiH. Najprije na osnovu činjenica da stranci i te kako utiču na pravosuđe u BiH i cijenimo da lokacija Apelacionog odjeljenja treba da bude što više udaljena od Sarajeva kako bi se smanjio uticaj. Imamo pravo da sa našim partnerima iz Federacije BiH pregovaramo o sjedištu – rekao je Košarac.

Košarac je rekao da je ključno pitanje sjedište apelacionog odjeljenja Suda BiH, te da su jasno iskazani stavovi Republike Srpske da sjedište treba da bude u Banjaluci.

  • Cijenimo da se nisu stvorile pretpostavke za izjašnjavanje o zakonu o sudu BiH, cijeneći važnost da se ovaj zakon usvoji na nivou BiH – rekao je Košarac.

On je rekao da je važno ostati na tragu dogovora iz Laktaša, a to je da je jedino adekvatno rješenje u BiH dogovor domaćih političara, bez uplitanja stranaca.

  • Možemo konstatovati da je to jedan od modela koji se treba primjenjivati u BiH i u budućem periodu, uvažavajući ustavne nadležnosti – rekao je Košarac novinarima nakon sjednice Savjeta ministara.

Košarac je rekao da je pitanje zakona o Ustavnom sudu i stranih sudija među 14 prioriteta, te da će se morati naći na dnevnom redu.

  • Mi od toga nećemo odustati. Treba apelovati na partnere da to razumiju – rekao je Košarac i dodao da to po sporazumu partnera dolazi na dnevni red u aprilu.

On je napomenuo da je ključno pitanje i zatvaranje kancelarije OHR-a, te da i na tome treba zajedno raditi jer je OHR nepotreban u BiH.

Komentarišući nagovještaj da će Evropski savjet dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU, Košarac je rekao da je umjereni optimista.

  • Treba pohvaliti sve članove radne grupe za sve ono što smo uradili u BiH u partnerstvu na svim nivoima vlasti. Uloženo je dosta napora. Napravljeno je dosta rezultata dogovorom unutar BiH i partnera u vlasti na nivou BiH – rekao je Košarac.

On je istakao da je najava otvaranja pregovora BiH sa EU rezultat rada domaćih aktera bez uplitanja stranaca i da je svaka odluka donesena na osnovu stavova institucija Srpske, FBiH i oni na nivou BiH.

Slične novosti

Komentari