Home » Javili se nakon ruskog ultimatuma

Javili se nakon ruskog ultimatuma

Piše INFO

Nakon svojevrsnog ultimatuma koji je Rusija uputila Litvaniji zbog transportne blokade Kalinjingrada, oglasila se i Litvanija.

Naime, litvanski ministar spoljnih poslova izjavio je danas da je njegova zemlja takvu odluku donela nakon konsultacija i nakon što je za to dobila odobrenje od Evropske komisije.Gabrijelijus Landsbergis je na samitu šefova diplomatija zemalja članica EU rekao da je njegova zemlja počev od 17. juna zabranila železnički tranzit sve robe iz Rusije koja je pod sankcijama EU, preko svoje teritorije.

“Ova odluka je doneta nakon konsultacija sa Evropskom komisijom i implementirana je pod vođstvom EK”, objasnio je Landsberg.

Načelnik kaljiningradskog regiona upozorio je još prošle sedmice da zvanični Viljnus planira da prekine sav železnički trazit ruske robe kroz svoju teritoriju, a iz Moskve je danas saopšteno da “ako EU ne ispravi situaciju sa transportnom blokadom Kalinjingrada, zvanična Moskva će morati sama da reši taj problem”.

“Evropska unija, ako odmah ne ispravi bezobrazluk Vilnjusa, sama će za nas dezavuisati legitimnost svih dokumenata o članstvu Litvanije u EU i odrešiće nam ruke da rešimo tranzitni problem Kalinjingrada koji je stvorila Litvanija na bilo koji način koji izaberemo”, naveo je ruski zvaničnik.

Slične novosti

Komentari