Home » Dodik: Izvještaj SAD pokazuje da Amerika priželjkuje novo žarište u BiH

Dodik: Izvještaj SAD pokazuje da Amerika priželjkuje novo žarište u BiH

Piše INFO

Izvještaj koji je objavila Kancelarija direktora nacionalne obavještajne službe SAD, u dijelu koji se odnosi na zapadni Balkan, pokazuje da Amerika priželjkuje neko novo žarište na kojem bi opet jedan od najneuspješnijih predsjednika u istoriji Amerike mogao da dobije neki poen uoči izbora, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Uspjeli su da u jednoj rečenici napišu toliko laži i saspu sav svoj otrov kako bi stvorili prostor za dalje intervencije i blokiranje i Republike Srpske i Federacije. Amerika je još jednom potvrdila svoju čvrstu odlučnost da rasturi evropski put BiH kako bi zadržala lažljivog Šmita i gospodarila ovim prostorom – napisao je predsjednik Srpske na nalogu Iks, reagujući na tekst Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe (ODNI), koja je objavila godišnju procjenu prijetnje Obavještajne zajednice SAD za 2024.

Dodik navodi da je zabrinjavajuće da Amerikanci s takvom sigurnošću govore o mogućim sukobima u BiH.

  • Čovjek ne može da se ne zapita šta bi se to moglo desiti ako ispune svoje prijetnje i da li pričaju o sankcijama ili o nekim novim vojnim intervencijama. Cijeli svijet bi trebalo da se plaši šta još može da uništi taj čovjek, koji je uspio čak i veliku i moćnu Ameriku potpuno da podijeli i učini nestabilnom – piše Dodik.

Navodi da u izvještaju govore i o tome da imaju saznanja da će se bošnjačke snage pokušati naoružati i to sve zbog toga što Republika Srpska poštuje Ustav i želi da sačuva dejtonsku BiH.

  • Govore i o riziku novih sukoba na KiM i time ponovo pokazuju u samo dvije rečenice licemjernu politiku koju vode svih ovih godina ne samo prema Balkanu, nego prema cijelom svijetu. Ako optužuju Republiku Srpsku da priprema secesiju, šta je onda sa samoproglašenim Kosovom, kojem Amerika daje podršku – navodi Dodik.

Srbiji je oduzet dio teritorije i to može proći, kaže Dodik, samo dok se Srbima oduzima sve je u redu, ali Republika Srpska je problem, ističe on.

  • Republika Srpska ne planira nikakvu secesiju i nećemo dozvoliti da bilo ko ugrozi mir i stabilnost. Ponovio sam više puta i ponoviću opet, ja sam čovjek mira i neću nikada dozvoliti da se ugrozi bezbjednost ljudi. Sva ova priča pokazuje čime će se sve služiti najnesposobnija administracija Amerike u njenoj istoriji u svojim posljednjim danima dok je na vlasti – kaže Dodik.

Dodik isriče da su natjerali Evropu da vodi njihov rat protiv Rusije i sada ljudi u Evropi ispaštaju zbog toga.

  • To se nikada ne bi desilo da je Tramp bio predsjednik Amerike. Srećom, sve je više onih koji shvataju da takva politika odlazi u prošlost. Niko više i ne govori da postoji i najmanja šansa da Bajden ostane predsjednik, sve zanima šta će uraditi Tramp kada ponovo dođe na predsjedničko mjesto. I Republika Srpska čeka – zaključio je Dodik.

Slične novosti

Komentari