Home » Rusija je napadnuta; Žestoke borbe u toku

Rusija je napadnuta; Žestoke borbe u toku

Piše INFO

Borci Legije Sloboda Rusiji, Ruski dobrovoljački korpus i Sibirski bataljon naveli su da su ušli u pograničnu teritoriju Rusije.

Na društvenim mrežama se šire snimci navodnih borbi na kojima se čuju pucnjava i eksplozije.

Izveštaje o žestokim borbama potvrdio je i Ilja Ponomarev, ruski opozicioni političar i bivši poslanik u Državnoj dumi.

Ruski partizani tvrde kako su preuzeli kontrolu nad pograničnim mestom Lozova Rudka u Belgorodskoj oblasti, a trenutno se vode borbe u selu Tetkino u Kurskoj oblasti.”Ranije smo rekli da neće biti moguće svrgnuti zločinački diktatorski režim u Ruskoj Federaciji mirnim putem. On se može eliminirasi samo oružjem u rukama. Počeli smo da ispunjavamo svoje obećanje. Nastavljaju se žestoke borbe na području Ruske Federacije”, dodali su oni.Guverner Kurske oblasti Roman Starovojt saopštio je da je diverzantsko-izviđačka grupa pokušala da prodre na područje u blizini sela, ali je napad odbijen. “Bio je pokušaj proboja diverzantsko-izviđačke grupe, čula se pucnjava, ali nije došlo do proboja”, naveo je on.

Dodao je kako su ukrajinske snage tokom upada partizana granatirale selo, pri čemu je jedna osoba ranjena. “Nažalost, ima žrtava. Lokalni stanovnik je ranjen, pružena mu je potrebna pomoć”, objavio je na Telegramu.

Portparol ukrajinske vojno-obaveštajne službe (GUR) Andrij Jusov napomenuo je da su sporne jedinice sastavljene od ruskih državljana.

“Oni na području Ruske Federacije deluju potpuno autonomno, nezavisno, ispunjavajući svoje društveno-političke programske zadatke. Uostalom, ovo nisu prvi takvi postupci ovih struktura i organizacija na tom području”, izjavio je Jusov.

Ruski mediji i rusko ministarstvo digitalnog razvoja javljaju da su brojne elektronske usluge u Belgorodskoj oblasti trenutno nedostupne zbog sajber napada, a Legija Sloboda Rusiji podelila je snimak koji navodno prikazuje uništavanje ruskog oklopnog transportera u Belgorodskoj oblasti.

FSB: Nije tačno
S druge strane, ruska Federalna služba bezbednosti saopštila je da nije t ačno da su opartizani upali na teritoriju Rusije i da su zauzeli jeno selo.

Iz FSB-a pak kažu da su osujetili nekoliko pokušaja upada na teritoriju Ruske Federacije od nedelje, 10. marta.

Napad i na industrijsku zonu
Međutim, ukrajinske bespilotne letelice napale su jutros ruski energetski objekat u industrijskoj zoni Nižegorodske oblasti, nakon čega je izbio požar na jednom od postrojenja za preradu nafte koji je sada lokalizovan, izjavio je načelnik oblasti Gleb Nikitin.

On je dodao da specijalizovane službe rade na licu mesta na gašenju požara, koji je izbio na instalacijama jednog od postrojenja za preradu naftnih derivata nakon udara drona, prenosi Interfaks Rusija.

Prema dostupnim informacijama, u napadu nema povređenih, navodi ruska agencija.

Ukrajinski dron je napao skladište nafte u ruskoj Orlovskoj oblasti, javio je na svom Telegram kanalu guverner Orlovske oblasti Andrej Kličkov.

On je dodao da je napadnut objekat energetskog kompleksa i da na licu mesta rade specijalne službe na suzbijanju požara, kao i da žrtava u napadu nije bilo, prenosi Interfaks.

Ranije je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov izvestio da su tokom noći na Belgorodsku oblast bačene četiri eksplozivne naprave koje su oštetile dalekovode.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su sistemi protivvazdušne odbrane tokom noći uništili 25 ukrajinskih dronova iznad ruske teritorije.

Slične novosti

Komentari