Home » CIA ima plan za Ruse? Stigao žestok odgovor Moskve

CIA ima plan za Ruse? Stigao žestok odgovor Moskve

Piše INFO

Plan CIA-e koji je otrkiven, a odnosi se na Ruse, naljutio je Moskvu, pa je brzo stigao žestok odgovor ruske ambasade u Vašingtonu.

Ponuda CIA-e da regrutuje agente među ruskim građanima je još jedan dokaz da SAD nastoje da potkopaju zemlju, saopštila je u četvrtak ruska ambasada u Vašingtonu, dodajući da ti pokušaji neće uspeti.Ambasada je komentarisala nedavni izveštaj Volstrit džurnala, koji je otkrio da je zamenik direktora operacija CIA-e Dejvid Marlou izrazio interesovanje za regrutovanje Rusa koji su bili “zgroženi” sukobom u Ukrajini, najavljujući da je agencija “otvorena za saradnju”.

“Nismo imali iluzija o antiruskim aktivnostima CIA-e”, napisala je diplomatska misija na Telegramu, dodajući da je opšte poznato da američka obaveštajna zajednica pokušava “da destabilizuje situaciju u Rusiji”.

Prema navodima ambasade, Marlouove primedbe “samo potvrđuju neprijateljski kurs Vašingtona koji ima za cilj da oslabi našu zemlju iznutra kroz sofisticirane subverzivne metode”.

Takođe je navedeno da su Marlouove reči možda bile motivisane “trivijalnom željom da se privuče pažnja javnosti i natera Kongres da poveća budžet obaveštajne agencije”.

“Teško se može ne složiti sa nekim stručnjacima koji rusofobični žar CIA-e objašnjavaju željom da se kompenzuju reputacioni troškovi povezani sa fijaskom sa povlačenjem trupa iz Avganistana”, saopštila je misija.

Izjavio je da su svaki pokušaji da se poseje razdor u Rusiji “osuđeni na neuspeh”, tvrdeći da većina njenih građana podržava vojnu operaciju Moskve u Ukrajini, koja je počela krajem februara.

Prošlog meseca, rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je holandskog ambasadora u Moskvi da protestuje protiv pokušaja zapadnih obaveštajnih agencija da regrutuju rusko osoblje koje služi u inostranstvu. Prema navodima ministarstva, američki obaveštajni operativci su najmanje dva puta pokušali da priđu ruskim diplomatama u Holandiji.

Slične novosti

Komentari