Home » Bjelorusija spremna da ispuni svoje obaveze prema Rusiji

Bjelorusija spremna da ispuni svoje obaveze prema Rusiji

Piše INFO

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je njegova zemlja spremna da ispuni svoje obaveze prema postojećim sporazumima sa Rusijom.
“Ukratko, Bjelorusi će učiniti sve što su obavezni da urade prema otvorenom i stvarnom sporazumu sa Rusijom. Ne sumnjajte u to”, rekao je Lukašenko, a prenosi bjeloruska državna novinska agencija Belta.

Lukašenko je pohvalio solidarnost među ruskim i bjeloruskim trupama, navodeći da su se uvježbavale “kao jedna vojska” tokom vježbe borbene gotovosti zajedničke regionalne vojne grupe.

Predsjednik Bjelorusije se tokom dana sastao sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, koji je doputovao u Minsk kako bi razgovarao sa bjeloruskim kolegom Viktorom Hreninom o bilateralnoj vojnoj saradnji.

“Mislim da vas je bjeloruski ministar odbrane već obavijestio o situaciji u Bjelorusiji, o obuci i borbenoj koordinaciji bjeloruskih i ruskih trupa koje su stacionirane u Bjelorusiji”, rekao je Lukašenko tokom susreta sa Šojguom.

On kaže da je Bjelorusija to shvatila ozbiljno.

“I naši oficiri i vaši oficiri obučavaju trupe. Obučavaju se i bjeloruski i ruski oficiri”, rekao je Lukašenko i dodao da će moći da odbiju svaku moguću agresiju.

Bjeloruski predsjednik je istakao da sve teče u skladu sa njegovim dogovorom sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Šefovi odbrane Rusije i Bjelorusije potpisali su protokol bilateralnog sporazuma o zajedničkom pružanju regionalne bezbjednosti iz 1997. godine.

Lukašenko je rekao ranije da su se Minsk i Moskva dogovorili o razmještanju zajedničke vojne grupe pošto je bezbjednosna situacija opadala na zapadnoj granici nadnacionalne unije između Bjelorusije i Rusije osnovane 2000. godine.

Slične novosti

Komentari