Home » Bajden odvratio Netanjahua od osvete Iranu

Bajden odvratio Netanjahua od osvete Iranu

Piše INFO

Američki predsjednik Džozef Bajden odvratio je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua od momentalnog uzvratnog udara na Iran nakon što je Teheran lansirao oko 300 dronova i projektila na Izrael, piše Njujork tajms.

Nekoliko članova izraelskog ratnog kabineta bilo je za pokretanje kontranapada, ali je nepostojanje ozbiljne štete, pored Netanjahuovog razgovora sa Bajdenom, dovelo do toga da kontraudar bude otkazan, piše list.

Bajden je rekao izraelskom premijeru da presretanje skoro svih iranskih dronova i projektila predstavlja veliku pobjedu i da dodatna osveta možda neće biti potrebna, izjavili su američki zvaničnici.

Netanjahu je za danas sazvao novu sjednicu ratnog kabineta, a njegov član ministar Beni Ganc rekao je da će Izrael uzvratiti Iranu na način i u vrijeme koji budu odgovarali Izraelu.

– Izrael će uzvratiti Iranu na masovni napad raketama i dronovima kada za to dođe vrijeme – izjavio je ministar u izraelskom ratnom kabinetu Beni Ganc.

– Izgradićemo regionalnu koaliciju i odrediti cijenu koju će Iran platiti na način i vrijeme koji nam odgovaraju – saopštio je Ganc.

Borelj sazvao vanredni sastanak ministara spoljnih poslova
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj sazvao je vanredni sastanak ministara spoljnih poslova zemalja Unije u utorak, 16. aprila.

– Poslije napada Irana na Izrael, sazvao sam vanredni sastanak ministara spoljnih poslova zemalja EU u utorak – objavio je Borelj na mreži Iks.

On je dodao da je cilj EU da doprinese deeskalaciji i bezbjednosti u regiji Bliskog istoka.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen osudila je ranije napad Irana na Izrael i pozvala Teheran i njegove saveznike da obustave takve akcije.

Slične novosti

Komentari