Home » Bajden održao govor o stanju države: Kritikovao Trumpa i potvrdio izgradnju pristaništa za Gazu

Bajden održao govor o stanju države: Kritikovao Trumpa i potvrdio izgradnju pristaništa za Gazu

Piše INFO

Američki predsjednik održao je svoje treće obraćanje naciji “O stanju unije”. U obraćanju se fokusirao na kritiku politike Donalda Trumpa, ali i iznio obećanja o pomoći Gazi te dobar dio posvetio pitanju prava na pobačaj u SAD-u.

Bidenova najznačajnija najava došla je pred kraj njegovog govora koji je trajao otprilike sat vremena, kada je potvrdio da će američka vojska uspostaviti “privremeno pristanište u Sredozemnom moru na obali Gaze” koje može primiti velike pošiljke vode, hrane i lijekova. Biden je obećao da misija neće uključivati raspoređivanje američkih trupa na terenu i da će omogućiti značajnu infuziju zaliha u Gazu.

Ponavljajući svoje uvjerenje u pravo Izraela da se brani od Hamasa, Biden je osudio humanitarnu krizu u Gazi, gdje je više od 30.000 Palestinaca ubijeno u izraelskim zračnim napadima.

“Izraelu kažem ovo: humanitarna pomoć ne može biti drugorazredna stvar ili adut u pregovaranju. Zaštita i spašavanje nevinih života mora biti prioritet. Dok gledamo u budućnost, jedino pravo rješenje situacije je rješenje s dvije države tokom vremena”, kazao je Biden.

Sveukupni ton Bidenova govora, koji je obilježio njegov posljednji govor o stanju nacije prije novembra, bio je izrazito borben, ali pun nade. Biden se opetovano pozivao na Trumpa podrugljivo govoreći o “mojem prethodniku” dok je kritikovao stajališta bivšeg predsjednika o svemu, od vanjske politike do reforme imigracije.

Otvarajući svoju izjavu čvrstom odbranom američkih saveznika u inozemstvu, Biden je pozvao Kongres da odobri više sredstava za Ukrajinu usred njezina rata protiv Rusije i osudio Trumpove nedavne komentare o NATO-u.

Biden je ovaj trenutak usporedio s 1941., kada je SAD stajao na pragu ulaska u Drugi svjetski rat, te je više puta podsjetio Amerikance da “historija gleda” kako će nacija reagovati na krize koje se odvijaju širom svijeta. Dok je govorio o smrtonosnom nasilju viđenom na Capitolu 6. januara, Biden je upozorio da se demokratija suočava s temeljnom prijetnjom.

“Od predsjednika Lincolna i građanskog rata naša sloboda i demokratija nisu bile napadnute kod kuće kao što su danas. Ono što naš trenutak čini rijetkim jest sloboda i demokratija koje su napadnute i kod kuće i u inozemstvu u isto vrijeme”, kazao je Biden.

Biden je tada optužio Trumpa da se “priklonio” ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, nakon što je bivši predsjednik rekao da će dopustiti Rusiji da “čini što god želi” zemljama NATO-a koje ne daju dovoljne financijske doprinose savezu.

“To je opasno i neprihvatljivo. Moja poruka predsjedniku Putinu, kojeg poznajem dugo, je jednostavna. Nećemo otići. Nećemo se klanjati. Neću se pokloniti”, kazao je Biden.

Republikanski članovi Kongresa, koji su sjedili u dvorani dok je Biden iznosio svoje primjedbe, povremeno su napadali kritike na račun Trumpa.

Na početku svog govora Biden je rekao: “Moj prethodnik nije ispunio najosnovniju predsjedničku dužnost koju ima prema američkom narodu: dužnost brige. Mislim da je to neoprostivo.”

Jedan neidentificirani član Kongresa odgovorio je na opasku povikom: “Laži!”

Biden je kasnije direktno stupio u kontakt s republikanskim članovima po pitanju imigracije, napadajući ih zbog blokiranja dvostranačkog sporazuma o granici i nacionalnoj sigurnosti koji je prošlog mjeseca zapeo u Senatu. Dok je Biden okrivio Trumpa da je spriječio usvajanje zakona upućujući članove da mu se usprotive, republikanci su počeli vikati na njega.

U napetom trenutku, kongresnica Marjorie Taylor Greene, ekstremno desna republikanka Georgije, preklinjala je Bidena da izgovori ime Laken Riley, studentice Georgije koju je ubio imigrant bez dokumenata.

Greene je uručila Bidenu gumb s Rileynim imenom dok je ulazio u dvoranu, a predsjednik je držao gumb dok je izgovarao njeno ime, iako se činilo da je krivo izgovorio njeno ime. Biden je zatim izrazio sućut Rileynim roditeljima i naglasio potrebu da se “promijeni dinamika na granici”, rekavši: “S dužnim poštovanjem predlažem da moji republikanski prijatelji duguju američkom narodu [da] završe ovaj zakon. Moramo djelovati sada.”

Čak i dok se sukobljavao s republikancima, Biden je naglasio viziju svog potencijalnog drugog mandata. Napomenuo je da je jedna od gošći prve dame Jill Biden na govoru o stanju nacije bila Kate Cox, žena iz Teksasa koja je bila prisiljena pobjeći iz svoje matične države nakon što su sudovi odbili njezine zahtjeve za pristup skrbi za pobačaj.

“Ako mi vi, američki narod, pošaljete Kongres koji podržava pravo na izbor, obećavam vam: vratit ću Roe v Wade ponovno kao zakon zemlje”, rekao je Biden uz glasan aplauz demokratskih zastupnika u dvorani.

Biden je zatim iznio druga obećanja u kampanji – uključujući zaštitu socijalnog osiguranja i Medicare, zabranu jurišnog oružja i ograničavanje troškova lijekova na recept. Suočen s lošim rejtingom odobravanja i široko rasprostranjenom zabrinutošću zbog svoje 81 godine, Biden nije propustio priliku da svoju viziju zemlje usporedi s Trumpovom.

“Možda ne izgledam tako, ali tu sam već neko vrijeme. Moji sugrađani Amerikanci, pitanje s kojim se naša nacija suočava nije koliko smo stari, već koliko su stare naše ideje? Mržnja, ljutnja, osveta, odmazda su najstarije ideje. Ali ne možete voditi Ameriku s drevnim idejama koje nas samo vraćaju unatrag. Da biste vodili Ameriku, zemlju mogućnosti, potrebna vam je vizija budućnosti i onoga što se može i treba učiniti. Večeras ste čuli moje”, poručio je Biden.

Dok se Amerika priprema za dugu sezonu općih izbora za koju se očekuje da će biti žestokai tijesna borba, Biden ima osam mjeseci da uvjeri birače u tu viziju.

Slične novosti

Komentari