Home » Bajden: Izrael spreman na prekid vatre tokom Ramazana

Bajden: Izrael spreman na prekid vatre tokom Ramazana

Piše INFO

Predsjednik SAD Džozef Bajden rekao je tokom posjete Njujorku da bi Izrael bio spreman na prekid vatre u Gazi tokom predstojećeg mjeseca, u toku muslimanskog praznika Ramazana, ako se postigne dogovor o oslobađanju nekih od talaca koje drži palestinska militantna grupa.

“Bliži se Ramazan i došlo je do dogovora Izraelaca da se neće uključivati u aktivnosti tokom praznika, kako bi nam dali vremena da izvučemo sve taoce”, rekao je Bajden na američkoj televiziji En-Bi-Si.

Ramazan počinje 10. marta i smatra se nezvaničnim rokom za postizanje sporazuma o prekidu vatre.

Predsjednik SAD je, u emisiji “Late Night With Seth Meyers”, dodao da vjeruje da je Izrael smanjio bombardovanje Rafe, grada na jugu Pojasa Gaze, i istakao da su se Izraelci obavezali da evakuišu veći dio tog grada prije kopnene invazije, prenosi AP.

Bajden je naglasio da se nada da bi prekid vatre između Izraela i Hamasa koji omogućio oslobađanje preostalih talaca mogao da stupi na snagu početkom sljedeće nedjelje.

“Moj savjetnik za nacionalnu bezbjednost mi kaže da smo blizu, ali još nismo gotovi. Nadam se da ćemo do sljedećeg ponedjeljka imati prekid vatre”, rekao je Bajden, prenosi Tanjug.

U toku su pregovori o višenedjeljnom prekidu vatre između Izraela i Hamasa kako bi se omogućilo oslobađanje talaca koje militantna grupa drži u Gazi u zamjenu za palestinske zatvorenike u Izraelu.

Predložena šestonedjeljna pauza u borbama bi takođe uključivala omogućavanje stotinama kamiona da svakodnevno isporučuju potrebnu pomoć u Gazu.

Izrael nije ispunio nalog Međunarodnog suda pravde (MSP) da pruži hitno potrebnu pomoć ljudima u Pojasu Gaze, saopštila je grupa za ljudska prava “Hjuman rajts voč” u ponedjeljak.

U odluci izrečenoj 26. januara, MSP je naložio Izraelu da slijedi šest privremenih mera, uključujući preduzimanje “efikasnih mjera kako bi se omogućilo pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći” Gazi.

Prema odluci MSP, Izrael takođe mora da podnese izvještaj o akcijama koje preduzima kada je u pitanju distrubucija pomoći u Pojas Gaze u roku od mjesec dana.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je kasno u ponedjeljak da je podnijelo takav izvještaj, ali zvaničnici nisu komentarisali sadržaj.

Slične novosti

Komentari