Home » Tužilaštvo BiH: Utvrđuje se tačan broj žrtava nakon hapšenja zbog vrbovanja radi prostitucije

Tužilaštvo BiH: Utvrđuje se tačan broj žrtava nakon hapšenja zbog vrbovanja radi prostitucije

Piše INFO

Uhapšenima u Banjaluci, kojima se na teret stavlja međunarodno vrbovanje radi prostitucije, sumnjiče se da su to činili dovođenjem stranih državljanki u BiH i da se sve najčešće realizovalo u iznajmljenim stanovima na banjalučkom području, te se utvrđuje tačan broj oštećenih žrtava, saopštilo je danas Tužilaštvo BiH.

Na taj način su, dodaje se, osumnjičeni ostvarivali nezakonitu imovinsku korist i vršili iskorištavanje i eksploataciju osoba koje su angažovali za pružanje seksualnih usluga za novčane iznose koje prethodno dogovore.

Tužilaštvo je navelo da je koordinisalo akcijom u kojoj su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na području Banjaluke izvršili hapšenja i pretrese prostorija koje koriste osobe osumnjičene za međunarodno vrbovanje radi prostitucije.

Žrtve krivičnih djela su državljanke Brazila, koje su dvije osumnjičene osobe iskorištavale u svrhu seksualne eksploatacije, ostvarivši na taj način veliku nezakonitu imovinsku korist. U realizaciji akcije otkrivene su i zbrinute dvije žrtve.

Istragom je utvrđeno da je riječ o dobro organizovanoj grupi koja djeluje na području EU radi iskorištavanja i navođenja na prostituciju stranih državljana, koji dolaze izvan prostora Unije.

Osumnjičeni se terete za krivično djelo međunarodno navođenje na prostituciju i navođenje na prostituciju.

U saopštenju se dodaje da Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu, te će u narednom periodu, radi prikupljanja informacija, dokaza i saznanja, realizovati saradnju i koristiti kapacitete i resurse Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, te ostavariti međunarodnu saradnju sa Evropolom, Evrodžastom i Interpolom.

Na osnovu međunarodne pravne pomoći biće upućeno više zahtjeva za dostavu informacija različitim državama, dodaje se u saopštenju.

Postupajući tužilac donijeće odluku o daljim aktivnostima u predmetu koje će osigurati nesmetan nastavak istrage koju Tužilaštvo BiH vodi sa partnerskim policijskim agencijama.

Iz MUP-a Srpske juče je rečeno Srni da su pripadnici Uprave MUP-a za organizovani i teški kriminalitet uhapsili na području Banjaluke dva lica koja se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela međunarodno navođenje na prostituciju.

Dva lica zatečena su u društvu dvije mlađe državljanke Brazila, za koje postoje osnovi sumnje da su na području Banjaluke pružale seksualne usluge za novac.

Slične novosti

Komentari