Home » Trivićeva na otvaranju učionice naotvorenom u Hašanima

Trivićeva na otvaranju učionice naotvorenom u Hašanima

Piše INFO

Hašani, rodno mjesto jednog od naših najčitnijih pisaca dvadesetog vijeka. Zahvaljujući zajedničkim naporima vlada Republike Srpske i Srbije, prije nekoliko godina konačno je krenula obnova piščeve rodne kuće.

Otvaranjem učionice na otvorenom, nastavlja se realizacija projekta “Bašta sljezove boje”, kaže, poželjevši nam dobrodošlicu u Hašane, Mladen Klajić, načelnik opštine Krupa na Uni.

Ovdje u rodnom mjestu Branka Ćopića do sada su urađena spomen-škola, obnovljena rodna kuća, izgrađen mlin đeda Triše, a sada i učionica na otvorenom.

Želim da iskreno zahvalim resornim ministarstvima Srbije i Republike Srpske i dodam da ovi projekti imaju značaj i za turističku ponudu ove lokalne zajednice – rekao je Kljajić.

– Bila je čast raditi na ovoj izložbenoj postavci. Bio je to izazov – zbori autor stalne izložbene postavke u piščevoj rodnoj kući, Vladimir Đukanović.

On je naglasio da su veliku pomoć pri realizaciji ovog projekta imali od Arhiva i biblioteke Srpske akademije nauka i umjetnosti iz Beograda.

Osnovnu školu koja nosi ime jednog od najčitanijih naših pisaca dvadedetog vijeka danas pohađaju tek tri učenice, Milica, Dejana i Una. Otvaranje učionice na otvorenom veoma je važno svima ovdje, zbori njihova učiteljica, Marijana Gačić.

– Da, samo tri učenika pohađaju ovu školu. Milica, Dejana i Una. U prvom i drugom razredu nemamo đaka. Njih tri su od trećeg do petog razreda. Jeste, svakako je velika čast biti učitelj u školi koja nosi ima Branka Ćopića, takvog jednog velikana pisane riječi i to u njegovim rodnim Hašanima. Zaista velika čast. Nadam se da će se otvaranjem ove učionice sve pokrenuti te da će ovdje sada dolaziti i ekskurzije i biti organizovani izleti – kaže učiteljica Marijana Gačić.

U resornom mistarstvu nisu krili zadovoljstvo dinamikom realizacije projekta “Bašta sljezove boje” u okviru kojeg je otvorena učionica na otvorenom. S druge potpredsjednica Vlade Srbije, Maja Gojković, naglašava značaj saradnje Republike Srpske i Srbije na obnovi piščeve rodne kuće.

– Nastavni planovi i programi su ispunjeni Ćopićevim djelima, a sigurno da će Ćopićeva kuća zajedno sa učionicom na otvorenom već od naredne godine biti spremna za sve učenike iz Republike Srpske, kao i Srbije gdje će na nesvakidašnji način učiti o Ćopiću – rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske.

Gojković je istakla da je obaveza da se sačuva sjećanje na djelo Branka Ćopića koje je nepravedno bilo zapostavljeno.

Zaista smo ponosni što Vlada Srbije učestvuje u ovom projektu i nastavićemo jer ovo treba da bude jedno veće spomen-područje sa turističkim potencijalima gdje mogu da dolaze ekskurzije iz Srbije – rekla je Gojkovićeva.

Otvaranjem učionice na otvorenom okončana je treća faza Spomen-područja “Bašta sljezove boje”, posvećena Branku Ćopiću, srpskom književnom velikanu.

Odlazimo uz Hašana u nadi, da će se realizacija projekta nastaviti, da će sve biti urađeno kako je prvobitno bilo i zamišljeno, jer je jedan od najčitanijih naših pisaca davesetog vijeka to svakako zaslužio.

Slične novosti

Komentari