Home » Trampu se otvorila šansa za predsjednički imunitet

Trampu se otvorila šansa za predsjednički imunitet

Piše INFO

Američki Vrhovni sud prihvatio je zahtjev da odluči da li bivši predsjednik Donald Tramp može da se poziva na predsjednički imunitet u slučaju koji se protiv njega vodi, zbog navodnog pokušaja da poništi svoj poraz na predsjedničkim izborima 2020. godine.


Sud je naveo da će saslušati argumente i donijeti odluku o Trampovom zahtjevu za imunitet.

U nalogu se navodi da će taj zahtjev, čije rješavanje bi moglo da potraje mjesecima, sud početi da razmatra u nedjelji koja počinje 22. aprila.


Taj rok omogućava donošenje odluke do kraja redovnog mandata suda u junu, što je brže nego što je uobičajeno kada sud sasluša argumentima, ali ne tako brzo koliko su tužioci željeli, navodi NBC njuz.

Pravno pitanje o kojem će sud odlučivati je “da li i u kojoj mjeri bivši predsjednik uživa predsjednički imunitet od krivičnog gonjenja za ponašanje za koje se tvrdi da uključuje službene radnje tokom njegovog mandata”.

Tramp se ranije ovog mjeseca obratio Vrhovnom sudu SAD, tražeći da interveniše nakon što su niži sudovi odbacili njegov zahtjev za imunitet od krivičnog gonjenja zbog navodnog pokušaja da poništi svoj poraz na predsjedničkim izborima 2020. godine i da produži odlaganje suđenja protiv njega zbog tih optužbi.


Tramp tvrdi da je tada imao imunitet kao predsjednik SAD, prenosi Rojters.

Tramp je zatražio od sudija Vrhovnog suda da obustave sprovođenje presude Apelacionog suda u Vašingtonu o odbijanju njegovog zahtjeva za imunitet.

Suđenje Trampu pred federalnim sudom u Vašingtonu, koje je bilo planirano za 4. mart, je odloženo, a novi datum nije određen.


Tužioci su tvrdili da je Tramp djelovao kao kandidat, a ne predsjednik, kada je vršio pritisak na zvaničnike da ponište izborne rezultate i podstakao svoje pristalice da izvrše napad na Kapitol 6. januara 2021. godine i izvrše pritisak na Kongres da ne potvrdi pobjedu Džozefa Bajdena na predsjedničkim izborima.

Slične novosti

Komentari