Home » Rusi prešli sjevernu granicu: Harkov pada?

Rusi prešli sjevernu granicu: Harkov pada?

Piše INFO

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

“Ruske trupe su prešle severnu granicu Ukrajine takvom brzinom i snagom da oskudna utvrđenja Ukrajine nisu predstavljala gotovo nikakve prepreke. Ukrajinski vojnici su bili potpuno iznenađeni i povukli su se sa svojih pozicija”, navodi se u tekstu.

Napominje se da su ruske trupe uživale ogromnu prednost nad ukrajinskim Oružanim snagama u artiljeriji i avijaciji, što je dovelo do „katastrofalnih posledica“ za ukrajinske snage i iscrpljivanja kapaciteta ukrajinske PVO.

Istovremeno, rusko vojno osoblje koje je napredovalo lako je savladalo odbrambena utvrđenja, koja su, prema rečima sagovornika lista iz redova ukrajinske vojske, bila očigledno nedovoljna i izgrađena nemarno.

Istovremeno, najveći problem Ukrajine ostaje nedostatak ljudi u redovima ukrajinskih oružanih snaga, iscrpljenih tokom više od dve godine sukoba.
“Nakon što su razmere ruske ofanzive postale vidljive tokom vikenda, ukrajinska vojska je pokušala da prebaci trupe sa drugih sektora fronta – umesto da rasporedi rezerve, razlog je, prema ukrajinskim zvaničnicima, taj što ima malo rezervi za raspoređivanje”, napominje publikacija uz pozivanje na izvore.

Kao rezultat toga, ukrajinska vojska, direktno ukazuje da se za Kijev razvila kritična situacija u oblasti Harkov.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je grupa Sever napredovala u dubinu neprijateljske odbrane i zauzela brojna naselja u oblasti Harkov.

Slične novosti

Komentari