Home » Amerika “kroji” kartu

Amerika “kroji” kartu

Piše INFO

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministri spoljnih poslova tzv “Arapska šestorka” je nedavno održala sastanak na marginama Svetskog ekonomskog foruma u ​​Rijadu.

Čini se da je jedna od tema razgovora bila reforma palestinskih vlasti i priprema za “dan posle”.

Kako javljaju libanski mediji, Blinken i Arapska šestorka, koja uključuje Palestinske vlasti, Egipat, Katar, Emirate, Jordan i Saudijsku Arabiju, razgovarali su o planu za “dan posle” rata u Gazi, koji je podeljen u dve faze. , što bi, između ostalog, rezultiralo trajnim mirovnim procesom i normalizacijom odnosa između Izraela i Saudijske Arabije.

Prva faza plana, o kojoj je preneo Jerusalem post, predviđa potrebu za prekidom vatre, ali i postizanje preduslova za međunarodno priznanje palestinske države.

“Prva faza plana uključuje izraelsko prihvatanje povratka palestinskih vlasti u Gazu, oslobađanje talaca koje drži Hamas u zamenu za oslobađanje palestinskih zatvorenika i formiranje tehnokratske vlade u Gazi koja bi radila na obnovi ovaj deo”, navodi se.
Kako se ističe u dokumentu, vladu bi trebalo da čine članovi palestinskih vlasti i neodređeni tehnokratski komitet.

Druga faza plana bi, prema izveštaju, započela širi mirovni proces koji bi uključivao Izrael i Saudijsku Arabiju.

“Pored toga, Gaza bi bila podvrgnuta rehabilitaciji i rekonstrukciji. Počeli bi pregovori o konačnom statusu izbeglica, Jerusalima, izraelskih naselja i Izraela i Palestine”, objašnjava se u dokumentu, koji su libanski i izraelski mediji videli.

Drugi važan deo dokumenta odnosi se na sudbinu Hamasa posle rata.

“Oslobodilačka organizacija Palestine (PLO) bi bila revitalizovana i došlo bi do unutrašnjeg pomirenja između različitih palestinskih frakcija. Hamas bi bio razoružan i integrisan u ovo telo”, zaključuje se.

Slične novosti

Komentari