Home » Svjetski dan medicinskih sestara – tehničara; Šeranić: Važno ispromovisati njihov rad

Svjetski dan medicinskih sestara – tehničara; Šeranić: Važno ispromovisati njihov rad

Piše INFO

U Trebinju će danas biti održana vježba i edukacija građana do dolaska zdravstvenih profesionalaca iz urgentnih stanja, povodom obilježavanja Svjetskog dana medicinskih sestara/tehničara.

Manifestaciju, kao i dodjelu sertifikata za uspješno završenu edukaciju iz andragoških vještina medicinskim sestrama/tehničarima, organizuje projekat namijenjen jačanju sestrinstva u BiH, koji u Republici Srpskoj realizuju Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Fondacija Fami, a finansijski podržava Vlada Švajcarske.

  • Ova manifestacija je upravo i prilika kako da se promoviše pomenuta struka. Paralelno se ovi događaji dešavaju i širom Republike Srpske – istakao je Alen Šeranić ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Istakao je da je vrlo važno da se ispromoviše sam sestrinski rad.
  • U posljednjih godinu, dvije smo radili upravo na rješenjima kako da zdravstvena usluga koju pružaju medicinske sestre – tehničari bude još kvalitetnija i da bude standardizovana. Gledamo da u bilo kojem dijelu Srpske medicinske sestre imaju iste kompetencije, vještine i da mogu da pruže istu vrstu usluge samim građanima – dodao je Šeranić.

Medicina, kao nauna napreduje, mijenjaju se načini pružanja određenih zdravstvenih usluga, kaže pomoćnik direktora UKC Republike Srpske Slađana Vranješ i dodaje da i sestre moraju biti u toku sa svim tim promjenama.

  • Potrebno je da imamo stručne sestre koje će svoje znanje moći prenijeti svojim kolegama – dodala je ona.

Međunarodni dan medicinskih sestara se obilježava 12. maja svake godine, u znak sjećanja na datum rođenja Florens Najtingel, koja se cijelog života borila za unapređenje ove profesije i prava žena.

Rođena je u Firenci 12. maja 1820. godine. Nakon školovanja, prijavila se za odlazak u Tursku, gdje je sa grupom od 38 medicinskih sestara brinula o ranjenicima, i to je bila prva grupa žena, koje su kao medicinski radnici otišle na front.

Najtingelova je otvorila prvu školu za bolničarke i polovinom 19. vijeka inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnika.

Slične novosti

Komentari