Home » Šulić najavljuje bolju evidenciju turista u Srpskoj

Šulić najavljuje bolju evidenciju turista u Srpskoj

Piše INFO

Ugostiteljski radnici već duže vrijeme upozoravaju na nedostatke u evidenciji turista i prijave gostiju u Republici Srpskoj, što dovodi do nepreciznih podataka o broju posjetilaca, ali i manjih prihoda od boravišnih taksi. Upravo zato iz Ministarstva trgovine i turizma najavljuju novi zakon o boravišnoj taksi, ali i rigoroznije kontrole.
Kako za BL portal objašnjava prvi čovjek ovog resora, Denis Šulić, dio problema svakako su i ugostitelji koji ili ne prijavljuju sve goste ili posluju u sivoj zoni. Zato, u saradnji sa inspekcijom, najprije kreću kontrole.

„U fokusu kontrola u narednom periodu biće i kontrola poslovanja pružalaca usluga smještaja u Republici Srpskoj, jer statistički pokazatelji u poređenju sa realnim stanjem na terenu upućuju na sumnju da veliki broj pružalaca usluga posluje u sivoj zoni. To je posebno izraženo u dijelu pružalaca usluga smještajnih kapaciteta registrovanih kao stan na dan“, kaže Šulić za BL portal.

Takođe naglašava da su i iz Inspektorata Srpske apelovali i na ugostitelje da svoje poslovanje obavljaju u skladu sa propisanim zakonskim odbredbama i okvirom, jer, kako kaže, cilj kontrola nije kažnjavanje, već uvođenje reda. Samo na taj način imaćemo prave podatke o broju turista, ali i veće prihode od turizma.

Šulić ujedno najavljuje i izmjene i dopune Zakona o ugostiteljstvu i Zakona o boravišnoj taksi, koje bi preciznije uredile ovu oblast.

„Prateći kretanja i dinamiku razvoja u ovoj oblasti, naš resor je prepoznao potrebu unapređenja zakonskog okvira, pa smo u do kraja planirali izmjene ova dva zakona. Ministarstvo u sve to kreće uključujući i poslovnu zajednicu i jedinice lokalne samouprave. Zato smo od zainteresovanih partnera zatražili da dostave prijedloge i sugestije koje smatraju da treba inkorporirati u tekst ovih zakona“, ističe Šulić.

U planu je da zbog pojednostavljenja i ubrzavanja procesa boravišne prijave, Republika Srpska, prema uzoru na zemlje regiona, uvede i sistem elektronske prijave.

„Jedna od mogućnosti o kojoj se razgovara je svakako uvođenje elektronskog sistema prijave gostiju poput onih koje su uvele Srbija i Hrvatska, ali u nekom modelu koji bi bio prilagođen našim uslovima, posebno u smislu nadležnosti Republike Srpske i BiH“, naglašava Šulić.

Ipak, sve ove promjene ne treba očekivati prije ovogodišnje ljetne sezone, jer je Ministarstvo tek počelo pripremne aktivnosti na izradi izmjena i dopuna ovih zakona, pa je, kako kaže Šulić, rano govoriti o konkretnim rješenjima koja će biti donesena.

Slične novosti

Komentari